Πειστική «απειλή» από την ΕΕ ζητά ο Πρωθυπουργός

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010 20:59
UPD:21:02
A- A A+

«Δεν ζητήσαμε ποτέ ένα σχέδιο διάσωσης», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο www.economist.com.

«Αν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, δεν ζητάμε χρήματα. Αυτό που ζητάμε είναι η εξασφάλιση ότι θα μπορέσουμε να δανειστούμε βασικά με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι με αυτά τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια που συχνά σχετίζονται και με κερδοσκοπία», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε και πάλι την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ουσιαστικές αλλαγές, τονίζοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται μια ανάπαυλα για να ανακτήσει η χώρα τη αξιοπιστία της.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων επεσήμανε: «αν χρειαστεί να λάβουμε νέα μέτρα, θα το κάνουμε. Και θα γίνει μια αξιολόγηση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, σχετικά με την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων μας».

«Έτσι, θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 4%», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «ταυτόχρονα χρειάζεται και η πειστική ‘απειλή’ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία να λέει στις αγορές ‘κάτω τα χέρια, αν θέλετε παιχνίδια, εμείς είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα δανεισμού’».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις Γερμανών και Βορειοευρωπαίων για ενδεχόμενη βοήθεια στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου, απάντησε: «δεν ζητάμε χρήματα από τους Γερμανούς. Ζητάμε τη δυνατότητα να πάρουμε δάνειο, το οποίο θα εξοφλήσουμε εντόκως. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δάνεια με πολύ υψηλά επιτόκια και να είμαστε ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί και να μειώσουμε και το έλλειμμά μας. Εδώ λοιπόν, χρειαζόμαστε την υποστήριξη των Γερμανών, των Γάλλων και της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να απευθύνω το ίδιο μήνυμα σε όλους του πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το είδος της βοήθειας που χρειαζόμαστε, δηλαδή αλληλεγγύη, όχι μόνο απέναντι σε μας, τους Έλληνες, αλλά αλληλεγγύη απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα που μπορεί να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Και βέβαια, αν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα η Ελλάδα, αυτά θα μεταδοθούν στην Ευρωζώνη και σε άλλες περιοχές του κόσμου», τόνισε και πρόσθεσε:

«Εμείς, λοιπόν, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, όσον αφορά την πάταξη της κερδοσκοπίας, προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση με θετικό τρόπο και να αποτελέσει η κρίση αυτή μια ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά και για να δείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της οικονομίας».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή