Νέα ένταση στις σχέσεις Παλαιστινίων - Ισραηλινών

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010 22:24
A- A A+

Πρόκληση χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς την απόφαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να εγγράψει στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας του δυο ιερούς τόπους στη Χεβρώνα και τη Βηθλεέμ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται την πραγματική φύση αυτής της ισραηλινής πρόκλησης», δήλωσε ο Αμπάς, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ.

Οι Ευρωπαίοι «γνωρίζουν ότι μια τέτοια πρόκληση δεν μπορεί να συμβάλλει θετικά στη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών την Κυριακή ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να συμπεριλάβει τον Τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ και το Σπήλαιο των Πατριαρχών στη Χεβρώνα, ήδη πηγή πολιτικο-θρησκευτικών εντάσεων, στην κληρονομιά των ιστορικών τόπων του Ισραήλ.

Ο τάφος της Ραχήλ, όπου σύμφωνα με την παράδοση είναι θαμμένη η βιβλική μητρική μορφή Ραχήλ είναι ένας εβραϊκός ιερός χώρος. Είναι ένας ισραηλινός θύλακος στην αυτόνομη πόλη της Βηθλεέμ.

Το Σπήλαιο των Πατριαρχών (σύμφωνα με την Βίβλο) στη Χεβρώνα -το Τζαμί του Ιμπραήμ (το μουσουλμανικό όνομα του Αβραάμ) για το Ισλάμ -είναι ιερός τόπος τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους Μουσουλμάνους.

Είναι χωρισμένο σε δύο μέρη, ένα για τους πιστούς μουσουλμάνους και το άλλο για τους προσκυνητές Εβραίους, μετά τη σφαγή 29 παλαιστινίων πιστών σε αίθουσα προσευχής από έναν ισραηλινό έποικο το 1994.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή