Στην Ισπανία κρατούμενων των φυλακών στο Γκουαντάναμο

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 08:31
A- A A+

Στην Ισπανία έφθασε χθες ένας από τους έγκλειστους στη φυλακή των ΗΠΑ στη βάση του πολεμικού ναυτικού στο Γκουαντάναμο της Κούβας, ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.

Ο Παλαιστίνιος κρατούμενος, είναι ο πρώτος από τους πέντε κρατουμένους που η κυβέρνηση στην Μαδρίτη έχει συμφωνήσει να δεχθεί, σε μια προσπάθεια να σταθεί αρωγός στην πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να κλείσει η διαβόητη φυλακή.

Ο Ρουμπαλκάμπα δεν έδωσε λεπτομέρειες για την άφιξη του κρατουμένου, πάντως η εφημερίδα «El Periodico de Catalunya» ανέφερε ότι επρόκειτο να φθάσει στη χώρα με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Αλλοι τρεις κρατούμενοι από το Γκουαντάναμο μεταφέρθηκαν, με το ίδιο αεροσκάφος, στην Αλβανία.

Ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Πι Τζέι Κρόουλι, επιβεβαίωσε τις μεταγωγές, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι ο αριθμός των κρατούμενων στο Γκουαντάναμο μειώθηκε στους 188.

«Είμαστε ευγνώμονες και στα δύο έθνη και στις κυβερνήσεις τους για την προθυμία τους να υποστηρίξουν τις προσπάθειες να κλείσει η εγκατάσταση κράτησης στην Ακτή Γκουαντάναμο», δήλωσε.

Ο Παλαιστίνιος που κατάγεται από τη Γάζα, είχε ζήσει στη Σαουδική Αραβία και στο Πακιστάν, όπου συνελήφθη και παραδόθηκε στο στρατό των ΗΠΑ, δήλωσαν νωρίτερα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Ο Ρουμπαλκάμπα απέφυγε να αποκαλύψει την ταυτότητα του άνδρα για «λόγους ασφαλείας» και για να «προστατευθεί» η ιδιωτική του ζωή. Ωστόσο η εφημερίδα «El Mundo» ανέφερε ότι ο άνδρας είναι ο 29χρονος Ουαλίντ Χιτζάζι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποστηρίξει ότι ο Χιτζάζι είχε εκπαιδευτεί στο ίδιο στρατόπεδο της Αλ-Κάϊντα με πολλούς από τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.

Ο Ρουμπαλκάμπα είπε ότι ο Παλαιστίνιος θα λάβει άδεια παραμονής και εργασίας, καθώς και ελευθερία μετακίνησης εντός των ισπανικών συνόρων, αν και οι φυλακισμένοι στο Γκουαντάναμο που γίνονται δεκτοί από ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να τις εγκαταλείψουν.

Η Ισπανία δέχθηκε μόνο κρατουμένους τους οποίος δεν βάρυναν κατηγορίες για εγκλήματα στο έδαφος της Ε.Ε., των ΗΠΑ και των χωρών καταγωγής τους, είπε ο υπουργός. Η χώρα που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. έχει καλέσει και άλλες χώρες να δεχθούν κρατουμένους από το Γκουαντάναμο.

Οι διπλωματικές σχέσεις Ισπανίας-Ηνωμένων Πολιτειών έχουν βελτιωθεί αισθητά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Ομπάμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή