Αντιπαράθεση στη Βουλή για την Εξεταστική της οικονομίας

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 09:39
A- A A+

Αφορμή οξείας αντιπαράθεσης στη Βουλή -κατά συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα και τη Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ως Ανεξάρτητης Αρχής- αποτέλεσε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων την περίοδο 2004-2009.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκινά με βασική την αρχή ότι δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά η χώρα «κρύβοντας κάτω από το χαλί» τα προβλήματα, ούτε να κοροϊδέψει τον λαό, ενώ επεσήμανε προς την αξιωματική αντιπολίτευση πως η συναίνεση δεν χτίζεται στην συγκάλυψη.

Η Βουλή των Ελλήνων, συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν μπορεί να παραμένει βουβός παρατηρητής όταν υπάρχει έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Επιτροπής που μιλά για παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων, το ίδιο και η Ειδική Επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών κι όταν υπάρχει η δηλωμένη πρόθεση της ΕΕ να παραπέμψει την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, η Εξεταστική δεν είναι Προανακριτική, εξετάζει τις συνθήκες και διερευνά πολιτικές ευθύνες, και υποστήριξε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ εκφράζει με νηφαλιότητα τα ερωτήματα και βασίζεται σε συγκεκριμένη στοιχειοθέτηση.

Απαντώντας σχετικά με το σκεπτικό της πρότασης να γίνει η διερεύνηση την συγκεκριμένη περίοδο, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι το 2004 έγινε η λεγόμενη απογραφή και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έκλεισε το θέμα της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ, άρα αυτό που αμφισβητείται τώρα είναι η παραποίηση των στοιχείων από το 2004 και μετά.

«Είστε μια κυβέρνηση δειλή; Γιατί από το 2004 έως το 2009; Είσαστε ένοχοι θα σας πω εγώ. Δεν απαντήσατε στους βουλευτές μας και στα στελέχη της ΝΔ, που κατέθεσαν όγκο στοιχείων για προεισπράξεις από το ΚΠΣ, από τα λαχεία, από το γιουροκοντρολ επί των ημερών μας. Δεν βρήκατε λέξη», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να δημιουργήσει ενόχους, αλλά έτσι, παρατήρησε, δεν θα πεισθούν οι αγορές.

«Τη δική σας πολιτική πληρώνετε, τον Τιτανικό, εσείς λέτε μας ζητούν, εσείς λέτε χάσαμε την κυριαρχία. Με τον ερασιτεχνισμό σας κάνατε τη χώρα το πρώτο θύμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης απευθυνόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν έχει το πολιτικό θάρρος να χρησιμοποιήσει τα λάθη του παρελθόντος για να πάει μπροστά. «Έρχεστε να διασαλεύσετε την εθνική ενότητα. Κι ως αντιπολίτευση ποτέ δεν συμπαρασταθήκατε ούτε στα εθνικά ούτε στην οικονομία», υπογράμμισε και κατέληξε: «Καλοδεχούμενη η Εξεταστική. Από το '81 και για τον τρόπο που μπήκαμε στην ΟΝΕ. Δικιά σας είναι η ευθύνη για το χρέος».

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, επανέλαβε την άρνηση του κόμματός του να συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία διερωτώμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Τι πάτε να κάνετε και γιατί το κάνετε. Και δεν έχετε την ανδρεία αν όχι από το '80, να πάμε από το '99 που μπήκαμε στην ΟΝΕ. Τι θα πάτε να βγάλετε; Ότι είχαμε κλέφτες και απατεώνες Υπουργούς και κυβερνήσεις. Αν έγιναν αυτά που έγιναν, έγιναν με δόλο; Ο Παπαντωνίου και ο Αλογοσκούφης έβαλαν στην τσέπη τους; Όχι. Από αυτή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ωφελήθηκε κάποιος για να μπούμε στην υπόνοια ότι τα έδωσε στους Υπουργούς; Είμαστε ικανοποιημένοι με το χυδαίο πρωτοσέλιδο του focus; Θέλετε κι άλλα τέτοια πρωτοσέλιδα; Τι λόγους είχατε να πάτε σε εξεταστική;».

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε χαρακτηριστικά πως είναι σφάλμα να δώσουμε κι άλλη τροφή ώστε να σηκωθεί κι άλλο δάχτυλο για τη χώρα μας, θα πάμε και για άλλα πρωτοσέλιδα. Διερωτήθηκε τι ανάγκη έχει το ΠΑΣΟΚ με αυτή την μεγάλη πλειοψηφία να κάνει εξεταστική «να ταπεινώσει τον Καραμανλή, όταν το έκανε ο ελληνικός λαός». Όπως είπε, η ίδια η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν το θέλει, ενώ επέκρινε και τη ΝΔ ότι κάνει αντιπρόταση πολλαπλασιάζοντας έτσι το έγκλημα.

Εξάλλου, ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι είναι η αρχή του τέλους της Ε.Ε και οδηγούμαστε σε αναπροσαρμογή της Γιάλτας. «Δεν πρέπει να μένουμε προσηλωμένοι σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ας αναζητήσουμε κι άλλες λύσεις», πρότεινε.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επεσήμανε τον κίνδυνο να πάθουμε ζημιά από τις τράπεζες και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που παίρνει, δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης.

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την έκπληξή του για την θέση του ΛΑΟΣ για την Εξεταστική αφού δεν συνηθίζει να αρνείται την διερεύνηση υποθέσεων, διερωτήθηκε αν για το δημοσίευμα φταίει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε πως η διαλεύκανση της υπόθεσης δεν θα κάνει χειρότερα τα δημοσιεύματα για τη χώρα μας.

«Δεν χαμηλώνουμε το κεφάλι και δεν δεχόμαστε σε κανένα να μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε. Πρέπει όμως για να έχουμε θέση να ξεκαθαρίσουμε το παρελθόν και να συμμαζέψουμε τα πράγματα. Θα δώσουμε μάχη μέσα στην ΟΝΕ. Δεν υπάρχουν λύσεις εκτός Ε.Ε. υπάρχει φτώχεια και ανέχεια. Θα παίξουμε με τους κανόνες της Ε.Ε. Θα κοιταχτούμε στον καθρέφτη και θα λύσουμε τα προβλήματα», τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ..

«Στην γενέθλιο πόλη σας ο Α. Παπανδρέου είχε πει πως ο μοναδικός κριτής και ένορκος των πολιτικών είναι ο λαός», απάντησε στον υπουργό ο Γ. Καρατζαφέρης και πρότεινε αφού το θέμα είναι στη Δικαιοσύνη να περιμένουμε να μελετήσουμε τα στοιχεία και αν έρθει ο φάκελος για υπουργούς να το δούμε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τον κ. Καρατζάφερη ότι περιπίπτει σε αντιφάσεις και παρατήρησε ότι ποτέ άλλοτε δεν ενόχλησε τον πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. η παράλληλη διερεύνηση μιας υπόθεσης από τη Βουλή και την Δικαιοσύνη, άρα «γιατί τώρα;». «Η συζήτηση που κάνουμε εδώ δεν θα γινόταν σε κανένα άλλο κοινοβούλιο. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση του Κοινοβουλίου», τόνισε και επεσήμανε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε με τις υπογραφές της.

«Δεν έχετε πείσει κανέναν. Παρασύρατε και τον πρωθυπουργό σε λάθος δρόμο. Είμαστε η μόνη χώρα που χρησιμοποίησε δημιουργική λογιστική; Πολλές χώρες το έκαναν. Η Ισπανία και η Γερμανία, αλλά πουθενά όμως δεν στήθηκε εξεταστική επιτροπή», τόνισε παίρνοντας ξανά το λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Για «πανικό, θράσος και απίθανη υποκρισία» κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής. Απαντώντας και στον Γ. Καρατζαφέρη είπε ότι επιδίδεται σε επικοινωνιακές καντρίλιες αλλά, όπως σημείωσε, βοά ο Τύπος και δεν μπορεί η Βουλή να παραμένει απαθής. «Είναι θεσμική υποχρέωση» τόνισε αναφερόμενος στην πρόταση για εξεταστική και πρόσθεσε πως πρέπει η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Μάλιστα πικαλέστηκε ερώτηση της κυρίας Ρόδης Κράτσα για να πει ότι επί της ουσίας μιλά για αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων.

«Είστε συνυπεύθυνοι για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα», υποστηριξσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί αυτή την κατάσταση για να τρομοκρατήσει τον λαό. Ζήτησε να μην εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση σαν θύμα και σημείωσε ότι εκτός από την ΟΝΕ και τη Γερμανία υπάρχει και το ΝΑΤΟ, το οποίο επιτίθεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον ελληνικό λαό.

Την λύπη του για το θλιβερό θέαμα που εμφανίζουν τα δύο κόμματα εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ο οποίος είπε απευθυνόμενος προς τις δύο πτέρυγες: «Αφού καταστρέψατε αυτή τη χώρα και τη φέρατε να βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή, να είναι μισοαποικία παίζετε κακόγουστο πολιτικό θέατρο». Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, παρατήρησε πως καλό θα είναι να γίνει εξεταστική όχι μόνο για τα χρόνια της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ. «Δεν θέλετε να λάμψει η αλήθεια. Αντιπερισπασμό κάνετε. Αλλά δεν θα τα καταφέρετε» κατέληξε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή