Προς ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης Ινδία και Πακιστάν

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 16:11

Ο Πακιστανός υφυπουργός Εξωτερικών Σαλμάν Μπασίρ τόνισε ότι είναι «άδικο» να προσδίδει το Νέο Δελχί έμφαση στις επιθέσεις στο Μουμπάι και τόνισε ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, κατά την άποψη της πακιστανικής κυβέρνησης, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

A- A A+

Τις πρώτες επίσημες συνομιλίες τους μετά τις επιθέσεις στο Μουμπάι το Νοέμβριο του 2008 είχαν σήμερα η Ινδία και το Πακιστάν, στις οποίες συμφώνησαν «να βρίσκονται σε επαφή».

Η Ινδία υποστηρίζει ότι ένοπλοι που έχουν την βάση τους στο Πακιστάν βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στο Μουμπάι που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 166 άνθρωποι.

Οι δύο πυρηνικές χώρες θα «παραμείνουν σε επαφή» για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ τους, δήλωσε η Ινδή υφυπουργός Εξωτερικών Νιρουπάμα Ράο μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πακιστανό ομόλογό της Σαλμάν Μπασίρ.

Η υφυπουργός, που δεν ανέφερε εάν θα υπάρξει επόμενος γύρος συνομιλιών,είπε πως οι επίσημες συνομιλίες, έπειτα από διακοπή 14 μηνών, αποτελούν «ένα πρώτο βήμα» για την ανοικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Επίσης τις χαρακτήρισε «χρήσιμες και σοβαρές» και πρόσθεσε ότι ο Μπασίρ την προσκάλεσε στο Πακιστάν για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους.

Από την πλευρά του, ο Πακιστανός υφυπουργός τόνισε ότι είναι «άδικο» να προσδίδει το Νέο Δελχί έμφαση στις επιθέσεις στο Μουμπάι και τόνισε ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, κατά την άποψη της πακιστανικής κυβέρνησης, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν στα πρώην βασιλικά ανάκτορα, σε αυστηρά φρουρούμενη περιοχή της ινδικής πρωτεύουσας, όπου σήμερα στεγάζεται το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο.

Η Ινδία διέκοψε τις επίσημες συνομιλίες με το Πακιστάν μετά τις επιθέσεις στο Μουμπάι και ανακοίνωσε ότι ο διάλογος μπορεί να επαναληφθεί μόνο εάν το Ισλαμαμπάντ λάβει μέτρα κατά των ενόπλων ισλαμιστών στο έδαφός του.

Οι προσδοκίες από τις συνομιλίες είναι περιορισμένες και μία απλή υπόσχεση συνέχισης του διαλόγου μπορεί να είναι το καλύτερο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν οι δύο πλευρές, επισημαίνουν αναλυτές.

«Η τρομοκρατία αποτελεί λόγο ανησυχίας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελεί και για μας λόγο ανησυχίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπντούλ Μπασίτ σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο Νέο Δελχί όπου έγινε η συνάντηση των δύο αξιωματούχων η οποία σχεδόν συνέπεσε με τους αγώνες για το παγκόσμιο κύπελο του χόκεϊ που γίνονται αυτό τον μήνα και στους οποίους ένοπλοι ισλαμιστές απείλησαν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή