Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκλαβάς

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 17:04
UPD:19:27
A- A A+

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, πρώτος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Γκλαβάς.

O κ. Δημήτρης Γκλαβάς.

Ο Δημήτρης Γκλαβάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926. Ο Δημήτρης Γκλαβάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926. Κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής Κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και για τη δράση του αυτή, μετά την απελευθέρωση, διώχθηκε και εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο.

Μετά την επάνοδό του από την εξορία, ο Μίμης Γκλαβάς εγγράφεται στη Νομική Σχολή Αθηνών και ολοκληρώνει τις σπουδές του. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκινάει το 1962 στην εφημερίδα «Αθηναϊκή».

Στη συνέχεια εργάστηκε στην εφημερίδα «Εξπρές» στο τότε ΕΙΡ, στην εφημερίδα «Νέα Πολιτεία» και, μετά την μεταπολίτευση, στην «Ελευθεροτυπία», απΆ όπου και συνταξιοδοτήθηκε, απασχολούμενος πάντα με το ρεπορτάζ του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Μίμης Γκλαβάς, εκτός από τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ανέπτυξε και πλούσια συνδικαλιστική δράση. Για πρώτη φορά εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ το 1978 και έκτοτε εκλέγεται διαρκώς μέλος των Διοικήσεων, έως το 1992 που εκλέγεται ΑΆ Αντιπρόεδρος, ενώ το 1993 εκλέγεται Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Προηγουμένως, στην οικουμενική κυβέρνηση Ξεν. Ζολώτα διετέλεσε Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και αργότερα Γεν. Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΠΟΕΣΥ, διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και παρέμεινε σε αυτό το αξίωμα μέχρι το 2004, οπότε αναγορεύτηκε Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 1 η Μαρτίου 2010, στις 2 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, στο ΑΆ Νεκροταφείο Αθηνών.

Γ. Πεταλωτής: Πρωτοπόρος εργάτης της ενημέρωσης

«Η δημοσιογραφική οικογένεια έχασε σήμερα έναν πρωτοπόρο εργάτης της ενημέρωσης, έναν γνήσιο αγωνιστή, τον Μίμη Γκλαβά. Το ήθος του, η συνετή παρουσία του, αλλά και ο ουσιαστικός του λόγος θα λείψει από όλους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

«Ο Μίμης Γκλαβάς, εκφραστής μιας άλλης γενιάς δημοσιογράφων, στάθηκε επάξια σε όλες τις θέσεις που κατείχε. Το έργο του θα μείνει ζωντανό, ώστε να δείχνει το δρόμο στους νεότερους», πρόσθεσε.

ΝΔ: Η δημοσιογραφική οικογένεια έχασε ένα από τα κορυφαία μέλη της

«Η δημοσιογραφική οικογένεια έχασε, σήμερα, ένα από τα κορυφαία μέλη της. Το δημιουργό και πρώτο πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Δημήτρη Γκλαβά», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«¶νθρωπο που συνδύαζε την πραότητα με την αποφασιστικότητα και την ώριμη σκέψη με την αισιόδοξη ματιά. Τιμούμε την προσφορά του στην Ελληνική δημοσιογραφία και το δημόσιο βίο, τον οποίο υπηρέτησε από σημαντικές θέσεις. Στους οικείους του εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Γ. Καρατζαφέρης: H παρουσία του στα ΜΜΕ υπήρξε γόνιμη και αποφασιστική

«H παρουσία του Δημήτρη Γκλαβά στα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία υπηρέτησε και στις δημόσιες θέσεις που η Πολιτεία του εμπιστεύθηκε, υπήρξε γόνιμη και αποφασιστική. Απόρροια ενός αισιόδοξου αγωνιστικού και συνάμα πολύ ώριμου χαρακτήρα. Εκφράζω στους οικείους του τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

ΣΥΝ: Αποχαιρετούμε έναν από τους τελευταίους της γενιάς των αγωνιστών δημοσιογράφων

«Ο ΣΥΝ αποχαιρετά έναν από τους τελευταίους της γενιάς των αγωνιστών δημοσιογράφων για δημοκρατία και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μακρονησιώτη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

«Θα τον θυμόμαστε πάντα για τους αγώνες του υπέρ των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΝ.

Φ. Πετσάλνικος: Υπηρέτησε με ήθος την έγκυρη και αμερόληπτη ενημέρωση

Τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για το θάνατο του βετεράνου δημοσιογράφου Δημήτρη Γκλαβά εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Ο Δημήτρης Γκλαβάς υπηρέτησε με το ήθος, τη σεμνότητα, την ευσυνειδησία και την αγωνιστικότητα που τον διέκριναν το πολύτιμο δημοκρατικό αγαθό της έγκυρης και αμερόληπτης ενημέρωσης. Παράλληλα, υπήρξε πρωτοπόρος στην προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου και των λειτουργών του. Αναδείχθηκε πρώτος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), καθώς και επί πολλά έτη Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)», σημείωσε ο κ. Πετσάλνικος.

«Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στις γραμμές του ΕΑΜ υπερασπίστηκε με μαχητικότητα και αυτοθυσία τις αξίες της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ υπηρέτησε με αίσθημα προσφοράς και ευθύνης τις δημόσιες θέσεις που η Ελληνική Πολιτεία του εμπιστεύθηκε κατά την πολυετή δημόσια παρουσία του», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει έναν πρόσθετο λόγο να τιμά τον Δημήτρη Γκλαβά, αφού για πολλά χρόνια εργάστηκε στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, το οποίο κόσμησε με την αφοσίωση, τη συνέπεια, την προσήνεια και την ευθυκρισία του».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV