Γ. Παπανδρέου: Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο

«Οι έχοντες και κατέχοντες θα αναλάβουν αυξημένο βάρος»
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 11:06
UPD:14:33

«Θα βγούμε από την κρίση με το κεφάλι ψηλά. Σίγουρα οι Ελληνες μπορούμε καλύτερα και θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

A- A A+

Τη διαβεβαίωση ότι οι θυσίες των πολιτών «θα πιάσουν τόπο» έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με αφορμή την επερχόμενη λήψη πρόσθετων μέτρων και το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο.

«Θα βγούμε από την κρίση με το κεφάλι ψηλά. Σίγουρα οι Ελληνες μπορούμε καλύτερα και θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως αν η οικονομία μας κατέρρεε, τα πρώτα θύματα θα ήταν τα ασθενέστερα στρώματα. «Αυτό που διασφαλίζουμε», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «είναι ότι όλοι θα συμβάλουν αναλογικά, δεν θα πληρώσουν την κρίση αυτοί που έχουν τη λιγότερη ευθύνη για τη δημιουργία της. Οι έχοντες και κατέχοντες θα αναλάβουν αυξημένο βάρος».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Παπανδρέου: Η Ν.Δ. λιποτάκτησε μπροστά στις ευθύνες της

Γ. Παπανδρέου: Η Ν.Δ. λιποτάκτησε μπροστά στις ευθύνες της

«Αν δεν κάνουμε τις βαθιές τομές σήμερα τότε αύριο και πάλι η κρίση θα έχει πνίξει τη χώρα μας και πάλι ο λαός θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα ενός κατεστημένου», ξεκαθάρισε και είπε: «Καμία άλλη χώρα δεν θα πληρώσει για τα χρέη τα δικά μας. Είναι θέμα τιμής να διορθώσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας».

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

«Η χώρα καλείται να πληρώσει το λογαριασμό μιας επικίνδυνης εξαετούς εξουσίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. λιποτάκτησε και φοβήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε μετά τη μεταπολίτευση. Όταν το ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε επικίνδυνες τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης κάποιοι μιλούσαν με ευκολία για λαϊκισμό.

«Η ΝΔ μας κατηγορούσε για κινδυνολογία. Τα όσα αποκαλύφθηκαν μετά τις εκλογές αποδεικνύουν ότι η ΝΔ λιποτάκτησε μπροστά στις ευθύνες της. Δεν είχε το θάρρος να κάνει τα ελάχιστα που σήμερα μέσα σε τέσσερις μήνες δρομολογούμε και υλοποιούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι αμαρτία γιατί τα λέγαμε με αίσθημα ευθύνης, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε: «Διαπιστώναμε τον κατήφορο που είχε πάρει η χώρα μας. Το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» ήταν μια αλήθεια και η ζημιά που έγινε είναι ανυπολόγιστη, αφορά την ίδια την υπόσταση του κράτους».

Αναφερόμενος στα ψευδή δημοσιονομικά στοιχεία που εστάλησαν στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Αν κάποιος έφταιξε να του αποδοθούν ευθύνες, να αποτρέψουμε κάθε πειρασμό οποιουδήποτε πολιτικού να παίζει με αριθμούς και με τις τύχες τις χώρας». «Χαίρομαι που ψηφίστηκε χθες ο νόμος για μια ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία», συμπλήρωσε.

«Απροστάτευτοι στις άγριες διαθέσεις των αγορών»

«Σήμερα η Ελλάδα και ο πολίτης καλείται να πληρώσει το λογαριασμό μιας επικίνδυνης εξαετούς εξουσίας, που είχε σκοπό το πλιάτσικο του δημόσιου τομέα», είπε επιπλέον ο πρωθυπουργός.

Υποστήριξε ακόμα ότι «το δημόσιο λύγισε υπό το βάρος της αδιαφάνειας και της διαφθοράς». Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα βρέθηκε αδύναμη, ευάλωτη, αναξιόπιστη, συντετριμμένη».

Βρεθήκαμε απροστάτευτοι στις άγριες διαθέσεις των αγορών, αλλά και την έλλειψη βούλησης της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει στις διαθέσεις των αγορών», σημείωσε.

Η διεθνής κρίση ήταν μόνο το κερασάκι στην τούρτα, πάνω στην κατάρρευση του μοντέλου του πολιτικού συστήματος», κατέληξε o πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Σήμερα είναι η ώρα της δράσης και των αποφάσεων για την πατρίδα».

«Ζητάμε την κοινοτική αλληλεγγύη»

«Ζητάμε την κοινοτική αλληλεγγύη, αλλά βεβαίως και η κοινότητα έχει και αυτή τις δικές τις ιδεοληψίες. Εμείς θα ανταποκριθούμε με όποιο κόστος και με όποιο πόνο θα περάσουμε», επεσήμανε κατά τη δευτερολογία του ο κ. Παπανδρέου και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως: «Θα ζητήσουμε την κοινοτική αλληλεγγύη και πιστεύω θα την έχουμε».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Παπανδρέου: Θα ζητήσουμε και θα απαιτήσουμε την κοινοτική αλληλεγγύη

Γ. Παπανδρέου: Θα ζητήσουμε και θα απαιτήσουμε την κοινοτική αλληλεγγύη

Αλ. Παπαρήγα: Πρόσχημα η κρίση

Η κρίση αποτελεί πρόσχημα για την κυβέρνηση, δήλωσε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Α. Παπαρήγα: Πρόσχημα η κρίση

Α. Παπαρήγα: Πρόσχημα η κρίση

«Αν υπολογίσουμε τις μίζες και τα σκάνδαλα είναι ένα ελάχιστον ποσό από αυτό που πλήρωσε ο λαός για να μεγαλώσουν τα ταμεία της πλουτοκρατίας», είπε η κ. Παπαρήγα.

«Από χθες άρχισαν τα χειροκροτήματα, μάς κάλεσε ο Ομπάμα... Ξέρετε τι ζητήματα θα βάλει στο τραπέζι και έκανε λόγο για πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό αλλά και στρατιωτικό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός».

Η κ. Παπρήγα είπε ότι οι το ζήτημα με τους κερδοσκόπους είναι υπαρκτό «αλλά το βάζετε συνειδητά σε light μορφή... Δεν ανεχόμαστε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό για τη μίζα, τη διαφθορά και την κερδοσκοπία, αυτά είναι επουσιώδη θέματα».

Αλ. Τσίπρας: Αναποτελεσματικά και άδικα τα μέτρα

«Λυπάμαι γιατί για άλλη μία φορά ακολουθείτε την πεπατημένη κάθε κυβέρνηση να ρίχνει τις ευθύνες στην προηγούμενη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Α. Τσίπρας: Αναποτελεσματικά και άδικα τα μέτρα

Α. Τσίπρας: Αναποτελεσματικά και άδικα τα μέτρα

«Αφού τα έχει κάνει τόσο χάλια η προηγούμενη κυβέρνηση πώς είναι δυνατόν να έρχεστε να εφαρμόζετε το ίδιο το πρόγραμμά της», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Εχετε τη συμπαράσταση ΝΔ και ΛΑΟΣ αλλά επειδή δεν νομίζω ότι ο κ. Καρατζαφέρης έχει προσχωρήσει στις σοσιαλιστικές ιδέες, κοιτάξτε μήπως έχετε προσχωρήσει εσείς στη βαρβαρότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «τα μέτρα δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικα, είναι και αναποτελεσματικά» και «θα βυθίσουν τη χώρα σε ύφεση για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι η κρίση θα επιδεινωθεί, θα πολλαπλασιαστεί η ύφεση με την αύξηση του ΦΠΑ και θα παγώσει η κατανάλωση.

Εκανε επίσης λόγο για βίαιη αναδιανομή σε βάρος των αδυνάτων και υπέρ των ισχυρών. «Κάθε φορά που εξαγγέλλετε νέα μέτρα δεν πέφτουν τα spreads, γιατί οι τοκογλύφοι όταν τους δίνεις το ένα χέρι θέλουν και το άλλο Τα spreads έπεσαν όταν υπήρξε το κοινό ανακοινωθέν για τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα…. Θα μείνετε στην ιστορία ως η κυβέρνηση που διέλυσε το εργασιακό και ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, το χειρότερο είναι τι θα πληρώσει το ελληνικός λαός που καλείται να κάνει θυσίες χωρίς αντίκρισμα».

Η απάντηση της ΝΔ στην κριτική του Πρωθυπουργού

Σχετικά με τη σημερινή επίθεση που δέχθηκε η ΝΔ από τον Πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Ως ΝΔ εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί ο Πρωθυπουργός της χώρας, σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, εξακολουθεί να εκτρέπεται σε ακρότητες και σε επιθέσεις σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς επιδεικνύει μια τελείως διαφορετική στάση. Ταξιδεύει στο εξωτερικό, προωθεί τις θέσεις της Ελλάδος συνολικότερα, βάζει πλάτη στον τόπο», πρόσθεσε.

Τόνισε επιπλέον ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μπορέσει να βάλει πλάτη στην Ελλάδα για να περάσουμε, όλοι μαζί, αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή».

«Ο Ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει την πολιτική στάση και υπευθυνότητα του ενός και του άλλου και να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή