Σημαντικές επαφές, με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Αμερικανό πρόεδρο σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον αντίστοιχα, θα έχει στις αρχές Μαρτίου ο Πρωθυπουργός, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.
Πιο αναλυτικά, το μεσημέρι έγινε γνωστό πως ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί στις 5 Μαρτίου το Βερολίνο, κατόπιν προσκλήσεως της Γερμανίδας καγκελαρίου ¶γγελα Μέρκελ.
Όπως ανακοινώθηκε από την καγκελαρία η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 (τοπική ώρα), ενώ στις 18.30 προβλέπεται κοινή εμφάνιση με δηλώσεις στον Τύπο.
Η γερμανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να αναλάβει δεσμεύσεις για βοήθεια στην Ελλάδα, όμως, πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το Βερολίνο θα προχωρήσει, αν πιστέψει πως απειλείται η σταθερότητα του ευρώ.
Ουδέν σχόλιο από Deutsche Bank για στήριξη ελληνικών ομολόγων
Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Deutsche Bank, ο οποίος όμως ήταν ιδιαίτερα φειδωλός στις δηλώσεις του. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών ομολόγων, αρκέστηκε να απαντήσει «ουδέν σχόλιον», ενώ ανέφερε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα επειδή αγαπά τη χώρα και τον ωραίο καιρό της.
Σημείωσε ακόμη ότι συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ότι είχε την τιμή να γίνει δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο είχε «πολύ επικοδομητικό διάλογο για την παγκόσμια κατάσταση».
Στις 9 Μαρτίου με Ομπάμα
Η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο οριστικοποιήθηκε για τις 9 Μαρτίου, την ημερομηνία δηλαδή κατά την οποία προσκλήθηκε ο Πρωθυπουργός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Η πρόσκληση του Μπαράκ Ομπάμα, που γνωστοποιήθηκε χθες το βράδυ, ερμηνεύεται ως πολιτική στήριξη προς την Ελλάδα σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση «πολύ σημαντική», επισημαίνοντας πως έρχεται «σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας».
«Ζητάμε την κοινοτική αλληλεγγύη»
Μιλώντας το πρωί στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα ζητάει την κοινοτική αλληλεγγύη και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «θα την έχουμε»: «Ζητάμε την κοινοτική αλληλεγγύη, αλλά βεβαίως και η κοινότητα έχει και αυτή τις δικές τις ιδεοληψίες. Εμείς θα ανταποκριθούμε με όποιο κόστος και με όποιο πόνο θα περάσουμε».
Eτοιμη η ΕΕ για στήριξη αν χρειαστεί
Από πλευράς ΕΕ, επισημάνθηκε για άλλη μία φορά, διά του αρμόδιου επιτρόπου, η ετοιμότητα της ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα αν υπάρξει ανάγκη και αν υπάρξει σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη των ελεγκτών της Ενωσης στη χώρα μας, ανέφερε πως γύρισαν χθες από την Αθήνα και θα ενημερώσουν τον Επίτροπο Ρεν για τα πορίσματα που έχουν αντλήσει από την επίσκεψή τους εκεί. Ο Όλι Ρεν την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Αθήνα όπου θα έχει υψηλού πολιτικού επιπέδου συναντήσεις και συζητήσεις, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας είναι ικανά να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί και να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας κατά 4% έως το τέλος του 2010.
«Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από πολλά στοιχεία, ωστόσο το βασικό είναι η εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας, των πρόσθετων μέτρων που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο και εφόσον κριθεί αναγκαίο και νέων πρόσθετων μέτρων» συμπλήρωσε ο Α. Αλταφάζ.