Τους 700 ξεπερνούν οι νεκροί από το σεισμό 8,8 Ρίχτερ που έπληξε τη Χιλή τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ζημιές μπορεί να ανέλθουν μέχρι και στο 20% του ΑΕΠ της χώρας.
Σχεδόν 10.000 στρατιώτες επιστρατεύτηκαν στην περιοχή για να επιβάλουν την τάξη, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα λεηλασιών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή Μάουλε και στην πόλη Κονσεψιόν, όπου απεγνωσμένοι επιζήσαντες προκάλεσαν καταστροφές σε οχήματα της πυροσβεστικής που διένειμαν βοήθεια.
Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι είναι πιθανό να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, ενώ κάποια χωριά παραμένουν απομονωμένα λόγω των κατεστραμμένων δρόμων. Αρχικά δεν απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια, ωστόσο στη συνέχεια η κ. Μπατσελέτ δήλωσε ότι κάποιες προσφορές θα γίνουν αποδεκτές. Όπως είπε, υπάρχει ανάγκη για φορητά νοσοκομεία, προσωρινές γέφυρες, σταθμούς καθαρισμού νερού και σωστικά συνεργεία.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της αμερικανικής εταιρείας υπολογισμού κινδύνου Eqecat, το κόστος εκτιμάται μεταξύ 15 και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 10 με 20% του ΑΕΠ της Χιλής.
Περίπου 1,5 εκατομμύρια σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, όπως και εκατοντάδες δρόμοι, γέφυρες και ιστορικά κτήρια. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς των τελευταίων 100 ετών.
Από το σεισμό 8,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 3.34 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) του Σαββάτου, 320 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σαντιάγο, προκλήθηκαν σοβαρότατα προβλήματα στις μεταφορές, την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και σε άλλες υποδομές.
Το αεροδρόμιο του Σαντιάγο άρχισε και πάλι να λειτουργεί – σύμφωνα με αξιωματούχους οι αεροδιάδρομοι δεν έχουν υποστεί ζημιές, σε αντίθεση με το κτήριο.
Εν τω μεταξύ, το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού ήρε το συναγερμό που είχε σημάνει, καθώς δεν υπήρξε τσουνάμι σε πολλές περιοχές όπου υπήρχαν φόβοι για μεγάλα κύματα. Στη Χιλή ωστόσο, πολλές παράκτιες περιοχές πλημμύρισαν. Από την πλευρά του, ο υπουργός ¶μυνας της χώρας Φρανσίσκο Βιδάλ επέρριψε ευθύνες στο ναυτικό για την καθυστερημένη έκδοση σήματος κινδύνου για τσουνάμι.