Τατζικιστάν: Νοθεία στις εκλογές της Κυριακής καταγγέλλει ο ΟΑΣΕ

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2010 13:22
REUTERS/NOZIM KALANDAROV

A- A A+

Σοβαρές παρατυπίες, μεταξύ των οποίων και νόθευση του αποτελέσματος, καταδεικνύουν ότι οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στο Τατζικιστάν δεν ικανοποίησαν τις βασικές δημοκρατικές προϋποθέσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Χαίρομαι που οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα γενικώς καλό κλίμα, αλλά είμαι απογοητευμένη που αυτές οι εκλογές δεν πληρούσαν πολλούς βασικούς δημοκρατικούς όρους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Πία Κρίσμας-Μόλερ.

Ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι οι παρατηρητές του «επισήμαναν σοβαρές παρατυπίες κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, μεταξύ των οποίων και πολλά κρούσματα ψηφοφορίας δι΄αντιπροσώπων, καθώς και κρούσματα τοποθέτησης στην κάλπη πλαστών ψηφοδελτίων».

«Τέτοιου είδους παρατυπίες αποδυναμώνουν τη γνήσια δημοκρατική πρόοδο», ανέφερε η Κρίσμας-Μόλερ.

Το Τατζικιστάν, ένα φτωχό πρώην σοβιετικό κράτος στα σύνορα με το Αφγανιστάν, δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ εκλογές που να θεωρηθούν ελεύθερες και δίκαιες από τους δυτικούς παρατηρητές.

Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Ιμομάλι Ραχμόν θεωρείτο βέβαιο ότι θα επικρατήσει στις εκλογές και θα διατηρήσει την πλειοψηφία των 63 εδρών στην κάτω βουλή, παρά την ευρεία λαϊκή δυσαρέσκεια και τις καταγγελίες για νοθεία.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα επτά κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές, επικρατέστερα για να εξασφαλίσουν σημαντικά εκλογικά οφέλη είναι το φιλο-κυβερνητικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Ισλαμικής Αναγέννησης, τα οποία εκπροσωπούνται στο σημερινό κοινοβούλιο, αλλά από λίγους βουλευτές.

Οι κάτοικοι του Τατζικιστάν κατηγορούν τον πρόεδρο Ραχμόν ότι κατά τη διάρκεια της 17ετούς διακυβέρνησής του η χώρα έχει βυθιστεί στην οικονομική κρίση και τη φτώχεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή