Ρωσία και Κίνα βοήθησαν τη Β. Κορέα να αναπτύξει πυρηνικά πιστεύουν οι ΗΠΑ

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2002 09:33
A- A A+

Η κυβέρνηση Μπους πιστεύει ότι η Ρωσία και η Κίνα βοήθησαν τη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και θα καλέσει τις δύο κυβερνήσεις να σταματήσουν τη συνεργασία με την Πιονγιάνγκ και να καταδικάσουν τις ενέργειές της ως παραβίαση διεθνών συμφωνιών.

«Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν υποψίες ότι η Ρωσία και η Κίνα συνέβαλαν στην ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, ο Aμερικανός αξιωματούχος απάντησε : Δεν θα σας απέτρεπα από αυτή την εκτίμηση».

Παρά το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκε στη διάρκεια επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους ότι έχει προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πολλά πράγματα για το πρόγραμμα αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. Αλλος, ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία και η Κίνα προμήθευσαν τη Βόρεια Κορέα με υλικό για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, απάντησε ότι δεν αποδεικνύεται πως πρόκειται για «κυβερνητική πολιτική» της Μόσχας ή του Πεκίνου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή