Μοτακί: Το Ιράν συνεργάζεται πλήρως με την ΙΑΕΑ

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2010 19:18
A- A A+

Το Ιράν συνεργάζεται πλήρως για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), διαβεβαίωσε σήμερα από τη Γενεύη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί.

Ο νέος διευθυντής της ΙΑΕΑ, ο ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο, είχε δηλώσει νωρίτερα στη Βιέννη ότι το Ιράν εξακολουθεί να μην συνεργάζεται για τον αμφιλεγόμενο φάκελο των πυρηνικών του, εμποδίζοντας την επιβεβαίωση του καθαρά ειρηνικού χαρακτήρα των στόχων του.

Το Ιράν «συνεργάζεται πλήρως» με την ΙΑΕΑ και «αυτό θα συνεχιστεί», ανέφερε ο Μοτακί, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τη Διεθνή Υπηρεσία.

Η Τεχεράνη έχει «δεσμευτεί στον υψηλότερο βαθμό» στο έργο της με την ΙΑΕΑ, επέμεινε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου της ολομέλειας του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην οποία έλαβε το λόγο σήμερα το πρωί.

«Ο νέος διευθυντής και οι νέοι αξιωματούχοι της (ΙΑΕΑ) θα πρέπει να εξετάσουν τον απολογισμό της συνεργασίας του Ιράν», εκτίμησε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, μιλώντας στα περσικά (farsi).

Αν ρίξουν «μια σύντομη ματιά στον απολογισμό του Ιράν, θα καταλάβουν ότι συνεργαζόμαστε πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Γιουκίγια Αμάνο, η ΙΑΕΑ δεν μπορεί «να επιβεβαιώσει ότι όλα τα πυρηνικά υλικά χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς, επειδή το Ιράν δεν έχει επιδείξει την αναγκαία συνεργασία».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή