Χιλή: Μάχη στα ερείπια για τη διάσωση επιζώντων

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2010 20:04
A- A A+

Μάχη για τον απεγκλωβισμό επιζώντων από τα συντρίμμια δίνουν τα σωστικά συνεργεία στη Χιλή στα χαλάσματα ενός 14οροφου κτιρίου που κατέρρευσε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, την Κονσεψιόν μετά από τον καταστροφικό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε την Κυριακή στη χώρα.

«Ρωτήσαμε διάφορα πράγματα και πήραμε απαντήσεις, με χτυπήματα, από τους δύο ενώ φαίνεται ότι κάποιος τρίτος έσπασε ένα τζάμι. Δεν μπορώ να πω ακριβώς πόσοι είναι αλλά φαίνεται πως τουλάχιστον τρεις ζουν ακόμα κάτω από τα χαλάσματα και μάλλον βρίσκονται στα χαλάσματα του διαμερίσματος αριθμός 602» ανέφερε ο επικεφαλής των σωστικών συνεργείων, Χουάν Κάρλος Σουτμπερκασό.

Πυροσβέστες έχουν συρρεύσει εκεί και εργάζονται σκληρά για να βγάλουν τους ζωντανούς καταπλακωμένους από τα τσιμέντα. Ήδη έχουν ανασύρει 25 ζωντανούς αλλά ανέσυραν και οκτώ πτώματα από διάφορα κτίρια στην Κονσεψιόν.

«Προσπαθούμε να κάνουμε μικρές-μικρές τρύπες στα χαλάσματα ώστε να αποκτήσουμε μια επαφή οπτική ή λεκτική με τους επιζώντες» ανέφερε ο κ. Σουτμπερκασό.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο πολυώροφο κτίριο ο ίδιος ανέφερε ότι είχε τέσσερα διαμερίσματα σε κάθε όροφο και εικάζει ότι οι μισοί από τους κατοίκους βρίσκονταν μέσα την ώρα του σεισμού.

«Η πρόοδος που έχουμε είναι πολύ μικρή γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκληρά και μεγάλα αντικείμενα από το φόβο της επιπλέον κατάρρευσης ή του τραυματισμού κάποιου εγκλωβισμένου» πρόσθεσε και καταλήγοντας ανέφερε ότι «με κάθε μετασεισμό η εικόνα αλλάζει και αυτό είναι το πιο δύσκολο για μας».

Το κτίριο αυτό είναι ένα από τα δύο χιλιάδες σπίτια που κατέρρευσαν από τον σεισμό στη Χιλή.

Επισήμως ανακοινώθηκε ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 723, εκ των οποίων η πλειοψηφία (544) βρέθηκε στο κεντρικό και νότιο μέρος της Χιλής, ενώ επισήμως υπάρχουν και 19 αγνοούμενοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή