¶νοιγμα όλων των λογαριασμών έως τις 16/3 ζητά η εξεταστική για τη Siemens

Τρίτη, 02 Μαρτίου 2010 19:04
UPD:19:16
A- A A+

Το άνοιγμα, έως τις 16 Μαρτίου, όσων λογαριασμών δεν ανοίχθηκαν ήδη από τη Δικαιοσύνη ζητά με έγγραφό της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Στυλιανό Γκρόζο, η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens.

Η επιτροπή καταθέτει το αίτημα ανοίγματος για τουλάχιστον διακόσιους κωδικούς λογαριασμών, ή εμβασμάτων εξωτερικού, εντολών πληρωμής, εντολών εμβασμάτων στο εξωτερικό, χειρογράφων και επιταγών και να φθάσει η έρευνα μέχρι τους τελικούς αποδέκτες, είτε είναι πολιτικά πρόσωπα, είτε υπάλληλοι του ελληνικού Δημοσίου ή κρατικών εταιρειών που έχουν υλοποιήσει προμήθειες από τη Siemens.

Ζητείται, τέλος, να αποσταλεί στην εξεταστική και κάθε τυχόν στοιχείο που έχει περιέλθει στην Επιτροπή κατά την περίοδο που προΐστατο ο Γιώργος Ζορμπάς.

Εν τω μεταξύ, με τις καταθέσεις του προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας του ΟΤΕ Παρασκευά Πασιά και του πρώην γενικού διευθυντή επί οικονομικών θεμάτων του ΟΤΕ ο Χρήστου Καζαντζή συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens.

Όπως ανέφερε ο κ. Πασιάς, στις 30 Ιουλίου του 2008 κατατέθηκε στη γερμανική δικαιοσύνη αγωγή του ΟΤΕ κατά της Siemens, το ύψος της οποίας είναι μόνον για λόγους συμβολικούς 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πιεστεί η γερμανική πλευρά να δώσει πληροφορίες για τους 75 υπαλλήλους του Οργανισμού που φέρονται, κατά την κατάθεση του Ρίχαρντ Σίκατσεκ, να έχουν χρηματισθεί, ώστε να υπάρξει απαίτηση αποζημίωσης στο ποσό που θα προκύψει ως συντελεσθείσα ζημία.

Σημείωσε, δε, ότι ενώ ο ΟΤΕ ζήτησε από την γερμανική δικαιοσύνη ήδη από τον Ιανουάριο του 2007 στοιχεία της υπόθεσης και των καταθέσεων, πήρε έγγραφα μετά από μεγάλο αγώνα μόλις στις 26 του περασμένου μηνός.

Στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένας οικονομικός συμβιβασμός, ακόμη κι αν δεν υπάρξει ικανοποίηση του σκέλους των ονομάτων, με την επιδίκαση ενός ποσού έναντι των ζημιών από τις συμβάσεις του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία, ο κ. Πασιάς απάντησε ότι αν και είναι νωρίς να γίνει λόγος για κάτι τέτοιο, για να ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία, θα πρέπει να έχει η ελληνική πλευρά στοιχεία για να προσδιορίσει το ύψος της ζημίας.

Ερωτηθείς γιατί ο ΟΤΕ στράφηκε με αγωγή απλώς κατά της Siemens και όχι και κατά της Intrakom που μοιράστηκαν τα συμφωνηθέντα, ανέφερε ότι δεν έχει πάρει παρόμοια εντολή.

Από την πλευρά του ο κ. Καζαντζής, ο οποίος συνέταξε και τις δύο επίμαχες προγραμματικές συμβάσεις 8002 και 8004 που υπέγραψε ο Οργανισμός με τη Siemens, υποστήριξε ότι οι τρεις ρήτρες που είχαν τεθεί, διασφάλιζαν απολύτως τα συμφέροντα του ΟΤΕ και ότι η μη επίκλησή τους οπωσδήποτε προκάλεσε ζημία, αφού οπωσδήποτε θα μειώνονταν κατά πολύ οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή