Την εκτίμηση ότι η κρίση στην Ελλάδα θα αποτελέσει σημείο καμπής για την πολιτική ενδυνάμωση της Ευρώπης, διατύπωσε, μιλώντας στο naftemporiki.gr, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Yale Στάθης Καλύβας.
Όπως είπε, η στάση της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα είναι διφορούμενη, καθώς «από τη μία υπάρχει κοινό νόμισμα αλλά από την άλλη δεν υπάρχει σειρά κοινών πολιτικών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αποκλίσεις». Αν δεν υπάρξει ισχυρότερος έλεγχος από την ΕΕ, τα προβλήματα θα συνεχιστούν, όπως είπε.
Η κρίση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Καλύβα, δεν είναι απλά οικονομική, αλλά κοινωνική και πολιτική, καθώς «στηριχθήκαμε σε ένα μοντέλο όπου ξοδεύουμε περισσότερα απΆ ό,τι παράγουμε και θεωρούμε δεδομένη μία ευμάρεια που πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Παρόμοιο πρόβλημα υπερβολικού δανεισμού αντιμετωπίζει εξάλλου και η Αμερική, όπως μας είπε, το χρέος της οποίας χρηματοδοτεί η Κίνα, κατά παρόμοιο τρόπο, τηρουμέων των αναλογιών, που η ΕΕ χρηματοδοτεί το χρέος της Ελλάδας.
Ο κ. Καλυβάς εντοπίζει ακόμα ομοιότητες μεταξύ αυτής της κρίσης και άλλων οικονομικών κρίσεων της ελληνικής μεταπολίτευσης, οι οποίες όμως δεν έφτασαν ποτέ στο ίδιο σημείο, όπως υποστηρίζει, λόγω εξωτερικών συγκυριών.
Προσθέτει ότι έχει υποστεί ζημιά η εικόνα της Ελλάδας και στις ΗΠΑ, καθώς «διαιωνίζεται η εικόνα της ως μίας χώρας που δεν διαχειρίζεται σωστά τα οικονομικά της», ωστόσο θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αντίληψη της διάστασης του προβλήματος στην Ελλάδα.
ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ