Μια τρύπα στο γαλαξία μας

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2002 16:15
UPD:16:19

A- A A+

Μια τεράστια μαύρη τρύπα που απορροφά τα πάντα, ακόμα και το φως, ανακάλυψαν στο μέσον του γαλαξία μας Γερμανοί αστρονόμοι.

Ο Δρ Ράινχαρντ Γκέντσελ του Ινστιτούτου Φυσικής και Διαστήματος του Μονάχου δήλωσε ικανοποιημένος: «Εδώ και πολλά χρόνια είχαμε την υποψία ότι υπάρχει ένα μυστηριώδες αστρικό αντικείμενο, περίπου 26.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Τώρα είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Η ομάδα του Δρ Γκέντσελ εστίασε την έρευνά της στη μαύρη τρύπα αναλύοντας επί μία δεκαετία τις παρατηρήσεις και τα δεδομένα σχετικά με το άστρο S2, που περιστρέφεται γύρω από αυτήν.

«Είναι η μόνη περίπτωση στην ιστορία της επιστήμης μας που μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα άστρο με τόση προσοχή. Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα άστρα αυτού του είδους πραγματοποιούν μια περιστροφή κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια», σημείωσε.

Το συγκεκριμένο άστρο είναι επτά φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο και ταξιδεύει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ώστε να μην απορροφηθεί από τη μαύρη τρύπα. Εάν στην πορεία του συγκρουστεί με άλλο άστρο, σίγουρα θα απορροφηθεί.

Mαύρες τρύπες

Τα άστρα γίγαντες που διαθέτουν ύλη αρκετών ηλιακών μαζών συχνά εκρήγνυνται με τεράστια λαμπρότητα.

Αυτά είναι οι καινοφανείς αστέρες (supernova), που συχνά αφήνουν πίσω τους ένα πυκνό πυρήνα από νετρόνια που περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα.

Το σώμα αυτό λέγεται πάλσαρ. Ενα κυβικό εκατοστό της ύλης του θα ζύγιζε στη Γη εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους.

Τα σώματα αυτά, διαμέτρου μερικών μόνο χιλιομέτρων, διαθέτουν μάζα περίπου όση αυτή του Ηλιου και εκπέμπουν από ραδιοκύματα μέχρι ακτίνες-Χ.

Κάποιοι παρόμοιοι πυρήνες με μεγάλη μάζα καταρρέουν βαρυτικά στο χώρο, ώστε δεν μπορεί πλέον ούτε το φως να διαφύγει από την επιφάνειά τους. Τα σώματα αυτά αποκαλούνται μαύρες τρύπες.

Γιγαντιαίες μαύρες τρύπες βρίσκονται και σε πυρήνες γαλαξιών, όπου καταβροχθίζουν εκατομμύρια ηλιακές μάζες άστρων και ύλης, εκπέμποντας ασύλληπτα ποσά ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση για τις μαύρες τρύπες άνοιξε για πρώτη φορά το 1939 από τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και τον Χάρτλαντ Σνάιντερ. Τον όρο, ωστόσο, καθιέρωσε το 1967 ο Τζον Ουίλερ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή