Μέτρα δασοπροστασίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 21:56
A- A A+

Βραχυπρόθεσμα μέτρα δασοπροστασίας ανακοίνωσαν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η μετάταξη του προσωπικού της Αγροφυλακής στα δασαρχεία, η αύξηση των πόρων για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης, η αυστηρότερη φύλαξη των δασών κατά την αντιπυρική περίοδο, η αποτελεσματικότερη εμπλοκή των εθελοντικών δυνάμεων, η ενεργοποίηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων και η αποκατάσταση των καμένων δασών.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν σε συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ΟΤΑ που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνουν:

1. Τη μετάταξη του προσωπικού της Αγροφυλακής στα δασαρχεία, ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των δασών. Επίσης, η διάθεση στο ΥΠΕΚΑ από το ΥΠΡΟΠΟ μέρους του εποχικού προσωπικού δασοπυρόσβεσης για ένα χρονικό διάστημα κάθε έτος, έτσι ώστε αυτό να απασχολείται σε εργασίες πρόληψης.

2. Την ενίσχυση και σωστή οργάνωση των μέτρων πρόληψης, μέσα από την αύξηση των διατιθέμενων πόρων, το σωστό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την έγκαιρη έναρξη των έργων και εργασιών. Σχεδιάζεται, παράλληλα, και η συνολική κατάρτιση σχεδίων αντιπυρικής προστασίας μέσα από συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος, των δασικών υπηρεσιών, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών εμπλεκομένων.

Οι Διευθύνσεις Δασών των Περιφερειών θα υποβάλλουν εισηγήσεις των απαραίτητων δράσεων και έργων με τους προϋπολογισμούς τους, τα θα εκτελούνται πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Τα στοιχεία αυτά, θα αποτελέσουν τη βάση εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης των δασικών πυρκαγιών το οποίο επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

3. Την αυστηρότερη φύλαξη των δασών κατά την αντιπυρική περίοδο. Στόχος είναι να δοθεί επίσης έμφαση στην αυστηρότερη διαχείριση της εποχούμενης κίνησης στα δάση με τον αυστηρό έλεγχο της κίνησης στους δασικούς δρόμους και την επέκταση των απαγορεύσεων κίνησης και παραμονής στα δάση τις περιόδους και ώρες υψηλής επικινδυνότητας.

4. Την έμφαση στην κοινωνική εγρήγορση, μέσα από την ανάληψη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και την αποτελεσματικότερη εμπλοκή των εθελοντικών δυνάμεων. Το πρόγραμμα για τον εθελοντισμό στο περιβάλλον θα εγκαινιαστεί σε πιλοτική εφαρμογή τον Απρίλιο και αφορά σε επιλεγμένα από το Υπουργείο δάση εντός και εκτός Αττικής και του νησιωτικού χώρου.

5. Την περιφρούρηση των καμένων εκτάσεων με σκοπό την αποθάρρυνση των εμπρησμών. Οι νομικές παρεμβάσεις όπως η πρόσφατη για την Αττική, θα αποτελέσουν τον κανόνα για τις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ προς τον ίδιο στόχο συντείνει και η ενεργοποίηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων που αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της μηδενικής ανοχής στις καταπατήσεις.

6. Την αποκατάσταση των καμένων δασών, καθώς στις περιπτώσεις όμως που τα κατεστραμμένα δάση αδυνατούν πλέον να αναγεννηθούν φυσικά, η Πολιτεία και η Κοινωνία οφείλει να παρέμβει, ώστε να υποβοηθεί η φυσική αναγέννηση φυτεύοντας δέντρα και θάμνους που υπήρχαν στην περιοχή.

«Στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου μας είναι η διενέργεια αναδασωτικών προγραμμάτων σε περιοχές της Αττικής που έχουν καεί επανειλημμένα. Με πόρους του ΥΠΕΚΑ, αλλά και με τη γενναία υλική ενίσχυση από ιδιώτες, προχωράμε σε αναδασώσεις περιοχών για τις οποίες οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες έχουν εκπονήσει και εγκρίνει μελέτες αναδάσωσης. Πρώτες μας επιλογές είναι οι περιοχές που έχουν καεί δύο και τρεις φορές» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή