Βατοπέδι: Σε υψηλούς τόνους η εξέταση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΚΕΔ

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 23:54
A- A A+

Σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε η εξέταση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Κωνσταντίνου Γκράτσιου, στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου.

Τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, κατηγόρησαν τον κ. Γκράτσιο πως δίνει παραπειστικές απαντήσεις, σε ερωτήματα που αφορούν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τις ανταλλαγές, για την επιλογή εκ μέρους της ΚΕΔ, του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες ως ανταλλάξιμου, αλλά και την σπουδή που φαίνεται από την αλληλογραφία να επιδεικνύει η ΚΕΔ, διερευνώντας το 2009, τις προτάσεις της Μονής Βατοπαιδίου για τον τρόπο επαναφοράς των παραχωρηθέντων οικοπέδων, στο Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των ανταλλαγών, ο κ. Γκράτσιος επέμεινε πως κινήθηκε στο πλαίσιο της νομιμότητας, όπως του υπεδείχθη από την νομική υπηρεσία της ΚΕΔ.

Όσον αφορά στα ακίνητα που ανήκαν στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γκράτσιος επεσήμανε πως «ο έλεγχος τίτλων, γίνεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες. Αυτές έχουν την ευθύνη των πρωτοκόλλων παραλαβής και παράδοσης των ακινήτων. Όταν ένα ακίνητο φθάνει σε φάκελο στο Μητρώο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, θεωρείται ότι όλος ο έλεγχος έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Έντονη κριτική δέχθηκε ο κ. Γκράτσιος από το βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο, ο οποίος παρατήρησε ότι, ενώ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε επιφορτιστεί με την εξεύρεση νομικής φόρμουλας επιστροφής των παραχωρηθέντων ακινήτων στο Δημόσιο, χωρίς βλάβη του Δημοσίου, η ΚΕΔ ανέθεσε στον καθ. Γεωργιάδη, συνεργαζόμενο με το δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει τη διεκπεραίωση των υποθέσεων της Μονής, να εκτιμήσει τον νομικό τύπο που πρότεινε η ίδια η Μονή. Αποτέλεσμα ήταν, η ΚΕΔ να συναινέσει με την φόρμουλα των μοναχών.

¶λλο σημείο τριβής υπήρξε η σπουδή που φαίνεται να επιδεικνύει ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔ, κ. Ζερβουδάκης, να εισαχθεί εκτός ημερησίας διατάξεως, η συζήτηση για την τύχη του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, το οποίο στη συνέχεια παραχωρήθηκε στη Μονή.

Για το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, ο κ. Ρόβλιας από το ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον κ. Γκράτσιο για το γεγονός ότι ένα ακίνητο, για το οποίο το Δημόσιο - σύμφωνα με τον ίδιο τον μάρτυρα - έχει πληρώσει περί τα 85 εκατ. ευρώ, πωλήθηκε έναντι 39 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή