Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 09:20
A- A A+

Η συνέντευξη Ερντογάν σε Ε/κ δημοσιογράφους σε σχέση με το Κυπριακό και τις απευθείας διαπραγματεύσεις, η πορεία των οχτώ πιλοτικών προσφυγών Ε/κ στο ΕΔΑΔ, οι πληροφορίες για τα χρέη και ελλείμματα της κυπριακής οικονομίας μέσα από το πρόγραμμα Σταθερότητα και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι λύσεις που προωθεί η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας και τα αυστηρά μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική Κυβέρνηση για οικονομική περισυλλογή στη χώρα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Αλλαξαν οι Τ/κ, κλείνει η οικονομία'', γράφει ότι στο κλίμα που καλλιεργήθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σε Ε/κ δημοσιογράφους για το Κυπριακό, συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ, με προοπτική κατάληξης στο κεφάλαιο της Οικονομίας, ύστερα από μετακίνηση των Τ/κ στο θέμα αυτό. Γράφει, επίσης, ότι Κυβέρνηση και γονείς βλέπουν κινδύνους από την χρωματοσφαίριση (paintball) και ζητούν να απαγορευτεί στους 14χρονούς, την ίδια ώρα που τα σωματεία απαντούν ότι δεν υπήρξε «ούτε στραμπούληγμα».

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο «Τα κατέφερε επικοινωνιακά ο Ερντογάν» γράφει ότι μπορεί οι αναφορές του κ. Ερντογάν σε Ε/κ δημοσιογράφους να ξενίζουν και εν πολλοίς να θεωρούνται ανεδαφικές και ανακόλουθες με τις πράξεις του, ωστόσο ο κ. Αναστασιάδης ήγειρε, πολύ ορθά το θέμα της επικοινωνιακής πολιτικής. Γράφει, επίσης, ότι δύο μαθητές ανέβασαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες γυμνής 13χρονης που γνώρισαν ηλεκτρονικά, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Αρον άρον πιλοτικές αποφάσεις από το ΕΔΑΔ'', γράφει ότι με ταχύτητα που ξενίζει και προβληματίζει ως προς το τελικό αποτέλεσμα κινήθηκε η Ολομέλεια του ΕΔΑΔ σε σχέση με τις οχτώ ε/κ πιλοτικές προσφυγές που κρίνουν σε ένα μεγάλο βαθμό το μέλλον όλων των ε/κ προσφυγών, αλλά και εκείνο της «επιτροπής αποζημιώσεων». Γράφει, επίσης, ότι ο αίρονται τα μέτρα για τον Η1Ν1, αφού η νόσος μπήκε σε πλήρη ύφεση στην Κύπρο, ενώ συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με έμφαση στις ειδικές ομάδες.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Μάχη επιβίωσης δίνει η οικονομία της Ελλάδας'', γράφει ότι δραματικός αγώνας για διάσωση της κυπριακής οικονομίας βρίσκεται σε εξέλιξη με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου. Γράφει, επίσης, ότι η αμόλυβδη 98 οκτανίων ξεπέρασε το 1 ευρώ το λίτρο και ότι ο καταναλωτής αναμένεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού κάθε φορά που αυξάνονται τα καύσιμα έρχονται αλυσιδωτές ανατιμήσεις και σε άλλα προϊόντα, συμπαρασύροντας και το κόστος μεταφοράς.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Εκτόξευση ελλείμματος'', γράφει ότι βουλιάζει στα χρέη και ελλείμματα η Κύπρος μέχρι το 2013, σύμφωνα με στοιχεία που θα περιληφθούν στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα υποβληθεί σε λίγες μέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναφέρεται σε δημοσιονομική τρύπα έως 10% μέχρι το 2013. Αλλού γράφει ότι άλλοι 304 έμειναν άνεργοι το Φεβράρη και ότι η αύξηση σε ετήσια βάση ήταν 46,2% τον περασμένο μήνα έναντι του αντίστοιχου περσινού.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Η Κυβέρνηση τολμά'', γράφει ότι η Κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη για την κατάσταση της οικονομίας, όπως και για το τι χρειάζεται να γίνει ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα και οι όποιες δυσοίωνες προοπτικές, αλλά και για να λυθούν διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία καμιά κυβέρνηση προηγουμένως δεν τόλμησε να αγγίξει. Γράφει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση 13ου επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Η Ελλάδα εντείνει περισσότερο τη λιτότητα'', γράφει ότι η Ελλάδα έβαλε στόχο τους δημοσίους υπαλλήλους, τους πλουσίους και την εκκλησία σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας για εξοικονόμηση 4.8 δισ. ευρώ, σχεδιασμένο ώστε να συνεχιστεί η βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους. Γράφει, επίσης, ότι Κύπριος άντρας επιδιώκει να τελέσει γάμο με το σύντροφό του και παίρνει τη Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί του αρνείται το δικαίωμα..

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή