Ερντογάν: Παρωδία η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Σάββατο, 06 Μαρτίου 2010 16:23

A- A A+

Παρωδία χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απόφαση της Επιτροπής της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Αφήστε με να σας πω ξεκάθαρα ένα πράγμα, από την απόφαση αυτή της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν είναι η Τουρκία εκείνη που θα πληγεί. Αλλά θα πληγούν οι διμερείς σχέσεις, τα συμφέροντα και το όραμά τους για το μέλλον. Δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα χάσουμε», προειδοποίησε ο Ερντογάν, μιλώντας σήμερα ενώπιον ομάδας επιχειρηματιών, με τις δηλώσεις του να αναμεταδίδονται τηλεοπτικά.

Όπως είπε, η έγκριση της απόφασης από τους Αμερικανούς βουλευτές είναι αποτέλεσμα «εσφαλμένων πολιτικών». Η Τουρκία «δεν πρόκειται να ενοχληθεί από μία τέτοια κωμωδία, μία τέτοια παρωδία, ένα τέτοιο τετελεσμένο γεγονός», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ στην Αγκυρα αφίχθη σήμερα ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον προκειμένου να εξετάσει την επίμαχη απόφαση με την ανώτατη ηγεσία της χώρας του.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Πέμπτη, με πλειοψηφία 23 έναντι 22 ψήφων, το ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας. Η ηγεσία της Βουλής εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο εάν θα το φέρει για ψήφιση την απόφαση στην ολομέλεια, ζυγίζοντας τα υπέρ (τη χαροποίηση του Αρμενικού λαού) και τα κατά (την οργή της ¶γκυρας, στενής συμμάχου των ΗΠΑ).

Σημαίνοντα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έως την ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, έχουν επισημάνει πως η απόφαση μπορεί να βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου τις δρομολογημένες ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή