Τον κώδωνα του κινδύνου ως προς την προστασία του θαλάσσιου πλούτου κρούει η Greenpeace, τονίζοντας πως τα ¾ «των ιχθυαποθεμάτων διεθνώς είναι υπεραλιευμένα και απειλούνται άμεσα, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης ή έχουν ήδη εξαφανιστεί».
Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν ψάρια, όπως ο τόνος και ο μπακαλιάρος, οι πληθυσμοί των οποίων έχουν μειωθεί κατά 90%.
Τα στοιχεία αυτά έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πιθανό να εξαφανιστούν πλήρως από τις θάλασσες και συνεπώς από τη διατροφή μας.
Μπροστά στον ορατό κίνδυνο κατάρρευσης και των τελευταίων ιχθυοπληθυσμών λόγω της υπεραλίευσης και των καταστροφικών μεθόδων αλιείας, η Greenpeace στοχεύει όχι απλά να αναδείξει τους κινδύνους της μη βιώσιμης αλιείας, αλλά και να τονίσει την ανάγκη προώθησης βιώσιμων αλιευτικών μεθόδων για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου.
Στην προσπάθεια αυτή, τα σούπερ μάρκετ μπορούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο, θεσπίζοντας πολιτικές προμήθειας βιώσιμων αλιευμάτων. Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν από πού προέρχονται τα ψάρια και τα θαλασσινά που καταναλώνουν και θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν υπεύθυνες επιλογές.
«Αν συνεχίσουμε να λεηλατούμε τους ωκεανούς, σύντομα στις θάλασσες δε θα έχει μείνει ούτε λέπι και τα μόνα θαλασσινά που θα έχουν απομείνει για να καταναλώσουμε θα είναι οι... τσούχτρες», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.
Τα περισσότερα από τα αλιεύματα που καταναλώνουμε σήμερα δυστυχώς προέρχονται από αλιευτικούς στόλους ανεπτυγμένων χωρών που κυνηγούν τα τελευταία κοπάδια ψαριών στις ανοιχτές θάλασσες χάρη σε υπερσύγχρονες μεθόδους εντοπισμού, αλλά και στα χωρικά ύδατα παράκτιων και νησιωτικών κρατών, υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.
«Η πρακτική αυτή επηρεάζει αρνητικά το θαλάσσιο περιβάλλον και εκατομμύρια ανθρώπους που βασίζουν την επιβίωσή τους στην αλιεία», συμπληρώνει.
Ωστόσο, ούτε και οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν λύση στα προβλήματα των ωκεανών με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα. Αντίθετα, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις θάλασσες, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Η Greenpeace καλεί τα ελληνικά σούπερ μάρκετ να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν μία πολιτική προμήθειας βιώσιμων αλιευμάτων, η οποία θα βασίζεται στους εξής άξονες:
- Απόσυρση των χειρότερων: απόσυρση από τα ψυγεία και τα ράφια των σούπερ μάρκετ των ειδών που κινδυνεύουν περισσότερο, ξεκινώντας από την άμεση απόσυρση των ειδών που περιλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα της Greenpeace. Τα είδη αυτά περιλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα ως αποτέλεσμα της κατάστασης των πληθυσμών τους και των συνεπειών στα θαλάσσια οικοσυστήματα από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αλίευσή τους.
- Υποστήριξη των καλύτερων: αύξηση της γκάμας των βιώσιμων αλιευμάτων που διατίθενται προς πώληση και προώθησή τους στα καταστήματα, την ηλεκτρονική σελίδα και τυχόν ενημερωτικά – προωθητικά έντυπα της εταιρίας.
- Βελτίωση των υπόλοιπων: συνεργασία με τους προμηθευτές για την προμήθεια αλιευμάτων αποκλειστικά από τους πιο υγιείς πληθυσμούς, συνεργασία με την αλιευτική βιομηχανία ή / και με επιστήμονες για τη βιωσιμότητα των αλιευτικών τεχνικών, και απόρριψη αγοράς αλιευμάτων από στόλους και προμηθευτές που δε βελτιώνουν τις μεθόδους τους.