Ξύπνησαν μνήμες ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα στην Αγγλία

Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010 16:45

A- A A+

Δέκα επτά χρόνια αφού διέπραξε ένα έγκλημα που συγκλόνισε την Αγγλία, και εννιά χρόνια μετά την απελευθέρωσή του, ο Τζον Βέναμπλς κοιμάται στη φυλακή.

Στην πραγματικότητα, είναι η πρώτη φορά στη ζωή του που μπαίνει στη φυλακή. Από την καταδίκη του, σε ηλικία 11 ετών, μέχρι την απελευθέρωσή του, επτά χρόνια αργότερα, ήταν κλεισμένος σε αναμορφωτήριο. Καθώς όμως παραβίασε τους αυστηρούς όρους που του επιβλήθηκαν το 2001, διατάχθηκε η φυλάκισή του. Σε μερικές εβδομάδες θα παρουσιαστεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής που θα αποφασίσει για την τύχη του.

Τις τελευταίες ημέρες, γνώριμες σκηνές που τραβήχτηκαν από κάμερες παρακολούθησης, προβάλλονται στα βρετανικά κανάλια. Σε πρώτο πλάνο, με

την πλάτη στην κάμερα, περπατά σε ένα εμπορικό κέντρο ένα αγόρι, ο Τζον Βέναμπλς, δέκα ετών. Κρατά από το χέρι ένα μικρό παιδί, τον δίχρονο Τζέιμς Μπάλγκερ. Μπροστά τους περπατά ένας άλλος δεκάχρονος, ο Ρόμπερτ Τόμσον.

Εκείνη τη μέρα, 12 Φεβρουαρίου 1993, οι δύο δεκάχρονοι αποφάσισαν να αρπάξουν ένα παιδί. Επωφελήθηκαν λοιπόν από μια στιγμιαία απροσεξία της μητέρας του μικρού Τζέιμς και τον πήραν μαζί τους. Επί τρία χιλιόμετρα τον κτυπούσαν.

Και κανείς από τους 38 μάρτυρες που συνάντησαν στο δρόμο τους δεν έκρινε σκόπιμο να παρέμβει.

Όταν έφτασαν κοντά σε μια σιδηροδρομική γραμμή, οι δύο δεκάχρονοι κτύπησαν τον μικρό Τζέιμς με τούβλα και σίδερα και τον εγκατέλειψαν.

Ο Βέναμπλς και ο Τόμσον συνελήφθησαν στις 18 Φεβρουαρίου 1993.

Με δεδομένο τον φρικτό χαρακτήρα του εγκλήματος, ένας δικαστής έλαβε την απόφαση να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των ανήλικων δραστών, που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη τουλάχιστον οκτώ ετών.

Το 2001, αφέθηκαν ελεύθεροι. Κι επειδή κρίθηκε ότι η ασφάλειά τους κινδυνεύει τόσο από την κοινή γνώμη όσο κι από την οικογένεια Μπάλγκερ, αποφασίστηκε να τους δοθεί νέα ταυτότητα, που δεν παραβιάστηκε, παρά τις προσπάθειες των ταμπλόιντ.

Όταν οι δύο δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι, η κυβέρνηση είχε εκφράσει την

ικανοποίησή της για την πρόοδό τους. Ο Τζον Βέναμπλς είχε σπουδάσει και, σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, είχε αντιληφθεί τη σοβαρότητα του εγκλήματός του. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης του, άλλωστε, δεν είχε σταματήσει να κλαίει. Από τους δύο δράστες, αυτός ήταν ο πιο ευαίσθητος. Τον είχαν βέβαια ήδη αποβάλει από ένα σχολείο επειδή προσπάθησε να στραγγαλίσει ένα συμμαθητή του.

Τι έκανε λοιπόν και μπήκε στη φυλακή; Ποιον όρο της απελευθέρωσής του παραβίασε (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, επίσκεψης στον τόπο του εγκλήματος ή επαφής με τον Τόμσον); Η κυβέρνηση αρνείται να το αποκαλύψει. «Είναι προς το κοινό συμφέρον να μη γίνουν γνωστοί οι λόγοι της σύλληψής του», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζακ Στρο. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλαν Τζόνσον, όμως, δεν συμφωνεί. Κατ'αυτόν, η κοινή γνώμη δικαιούται να γνωρίζει.

Κι έτσι άρχισαν πάλι να οργιάζουν οι φήμες. Οι μοναδικές φωτογραφίες του Βέναμπλς χρονολογούνται από το 1993.

Πηγή: Liberation, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή