Να ηγηθούν των προσπαθειών για τον περιορισμό της ισχύος των κερδοσκόπων κάλεσε τους G20 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στο Brookings Institution στην Ουάσινγκτον, προειδοποιώντας ότι αν δεν το κάνουν, μπορεί να υπάρξει κι άλλη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
«Χρειαζόμαστε ξεκάθαρους κανόνες για το short selling (ανοιχτές πωλήσεις), το naked short selling και τα credit default swaps. Νομίζω ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού ώστε να φέρουμε αυτή την πρωτοβουλία στους G20», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Όπως είπε, η Αθήνα δεν ζητεί από την Ευρώπη να σπεύσει «να βοηθήσει μία απρόσεκτη χώρα», παρέχοντας βοήθεια στην Ελλάδα για τα δημοσιονομικά της προβλήματα, ενώ προειδοποίησε ότι η κρίση μπορεί να παρασύρει και άλλες χώρες αυξάνοντας το κόστος δανεισμού τους.
«Εάν η ευρωπαϊκή κρίση παρουσιάσει μετάσταση, μπορεί να δημιουργήσει μία νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που θα έχει επιπτώσεις εξίσου σοβαρές με αυτήν που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια», πρόσθεσε.
Σημείωσε πως η σημερινή κρίση δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, αλλά αφορά ολόκληρο τον κόσμο και γι΄αυτό θα πρέπει οι δύο πλευρές του Ατλαντικού να συνεργαστούν για την από κοινού αντιμετώπισή της.
Μάλιστα μίλησε για αδυναμία της διεθνούς κοινοτητας να χειριστεί την πολυπλοκότητα των αλληλοεξαρτώμενων αγορών, επισημαίνοντας πως η παγκόσμια ισχύς τους, όταν δεν ελέγχεται επαρκώς, αποδεικνύεται επικίνδυνη και για την αντιμετώπισή της απαιτούνται βαθειές και θαρραλέες αλλαγές.
Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη ευρω-ατλαντικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η κρίση θίγει σε σημαντικό βαθμό και τα αμερικανικά συμφέροντα.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημείωσε πως της δίνεται η ευκαιρία να εκσυγχρονίσει και να αναζωογονήσει τους μηχανισμούς διοίκησης και ανάπτυξης.
Συμπλήρωσε πως όταν εξελέγη πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν ουσιαστικά διπλάσιο, από ό,τι έλεγαν οι προκάτοχοί του στα ελληνικά κόμματα και τον λαό αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές.
Στη συνέχεια ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι προεκλογικά δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν την Ελλάδα και τα οποία οι Ελληνες πολιτικοί είχαν αποφύγει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χρόνια.
Τόνισε δε ότι στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο ίδιος έχει ταυτιστεί με τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είτε ως υπουργός Παιδείας, είτε ως υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα ως πρωθυπουργός έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση των αναγκαίων αλλά επώδυνων μέτρων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση όχι μόνο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας που, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων και απαντήσεων που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο ίδρυμα "Μπρούκινγκς", ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας Ευρώπης και Αμερικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι το θέμα του συντονισμού κινήσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.
Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και υψηλόβαθμου στελέχους του Μπρούκινγκς, Κεμάλ Ντερβίς, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση είναι επώδυνα, αλλά αναγκαία και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαια.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις, αλλά μεγάλη σημασία έχει η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που εκτίμησε ότι είναι εφικτό καθώς περιορίζεται η διαφθορά, αυξάνεται η διαφάνεια και οι μηχανισμοί λειτουργίας της οικονομίας καθίσταται πιο αποτελεσματική.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, άφησε, όμως και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αν υπάρξει αδυναμία δανεισμού στις αγορές.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις χώρες των Βαλκανίων, όπως και με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι υποψήφιες χώρες θα πληρούν τις προϋποθέσεις.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι τα οικονομικά ζητήματα θα απασχολήσουν σημαντικό μέρος των συνομιλιών μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Γιώργου Παπανδρέου αύριο στο Λευκό Οίκο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το αντικείμενο των συνομιλιών.
Παράλληλα, στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε στο Reuters ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει «ανεπίσημη συνάντηση» με αξιωματούχους του οργανισμού.
Πηγή: Reuters