Αϊτή: «Να σταματήσει η επισιτιστική βοήθεια»

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 09:10
A- A A+

Θα πρέπει να σταματήσει η βοήθεια σε τρόφιμα που φθάνει στην Αϊτή από τη διεθνή κοινότητα μετά τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, προκειμένου να επιτρέψει στη χώρα να ανοικοδομήσει την οικονομία της και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της χώρας, Ρενέ Πρεβάλ.

Οι δύο άμεσες προτεραιότητες της νησιωτικής χώρας είναι να προετοιμασθεί για την εποχή των τυφώνων, με την κατασκευή καταλυμάτων για τους σεισμόπληκτους και η επαναλειτουργία των σχολείων, τόνισε ο Πρεβάλ στους δημοσιογράφους. «Δυστυχώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Μας λείπουν 38 εκατ. δολάρια», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να ξεκινήσουν το ταχύτερο τα σχολεία.

Ο ίδιος δήλωσε πως θα διαβιβάσει στην προσεχή συνάντησή του, την Τετάρτη, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την επιθυμία του να σταματήσει η αποστολή επισιτιστικής βοήθειας.

«Εάν συνεχίσει η αποστολή από το εξωτερικό τροφίμων και νερού, αυτό θα δημιουργήσει ανταγωνισμό με την αϊτινή εθνική παραγωγή και το εμπόριο», τόνισε ο Πρεβάλ σε κοινή συνέντευξη με την γενική κυβερνήτη του Καναδά Μικαέλ Ζαν, η οποία έχει γεννηθεί στην Αϊτή.

«Τώρα πλέον θα πρέπει να περάσουμε όλο και περισσότερο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να αμείβεται ο κόσμος και για να μπορεί να παράσχει υπηρεσίες στην Αϊτή», πρόσθεσε. «Η πρώτη φάση της διάσωσης έχει περάσει», τόνισε.

Ο Αϊτινός πρόεδρος δήλωσε πάντως πως η πρώτη λέξη που θα μεταφέρει στον Αμερικανό ομόλογό του θα είναι το ευχαριστώ «για τη βοήθεια που αυθόρμητα προσέφερε το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και ιδιαιτέρως οι ΗΠΑ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή