Ισλανδία: Αλλο το «όχι» στο δημοψήφισμα, άλλο η ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 09:33
A- A A+

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φίλε επανέλαβε χθες πως το μαζικό «όχι» των Ισλανδών στην επαχθή οικονομική συμφωνία Icesave είναι «ξεχωριστό» από την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε., υπογραμμίζοντας συνάμα πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα οικονομικά θέματα της Ισλανδίας.

«Το περίπου 94% του «όχι» στο δημοψήφισμα την περασμένη εβδομάδα δεν συνεπάγεται πως το 94% εναντιώνεται στην ένταξη στην Ε.Ε.», τόνισε ο Φίλε ενώπιον των ευρωβουλευτών.

«Ηταν μία διαφωνία με τις προϋποθέσεις» της συμφωνίας για την αποζημίωση έως το 2024 από την Ισλανδία των Βρετανών και Ολλανδών επενδυτών που έχασαν τα χρήματά τους με την κατάρρευση της ισλανδικής τράπεζας Icesave.

«Είναι δύο ξεχωριστά θέματα» τόνισε. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με καλή θέληση μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων πλευρών» στην υπόθεση Icesave. «Πιστεύουμε, όπως και τα τρία μέρη, πως μία συμφωνία μπορεί να βρεθεί αναφορικά με τις προϋποθέσεις της αποζημίωσης των απαιτούμενων ποσών», δήλωσε.

«Μήπως αυτό σημαίνει πως η Κομισιόν αγνοεί εντελώς το θέμα, πως δεν ενδιαφέρεται για την καλή λειτουργία του ισλανδικού χρηματοοικονομικού συστήματος; Όχι, Έχουμε ενδιαφερθεί έως τώρα και θα συνεχίσουμε να δείχνουμε ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή