Αϊτή: Νέες μέθοδοι προειδοποίησης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 09:36
EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES

A- A A+

Ενα νέο σύστημα ειδοποίησης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα χρειάζεται η Αϊτή, ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει τους επόμενους τυφώνες, μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου που κατέστρεψε τα δίκτυα επικοινωνιών, υποστηρίζουν ειδικοί μετεωρολόγοι.

Επιστήμονες από 30 χώρες συναντήθηκαν στις Βερμούδες για μια τριήμερη σύνοδο που έχει ως στόχο τη βελτίωση των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Αϊτής για να αποφευχθούν νέες μεγάλες καταστροφές.

«Το ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η βελτίωση των επικοινωνιών», ανέφερε ο Ρόμπερτ Μάστερς, του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (ΟΜΜ). Όπως είπε, υπό φυσιολογικές συνθήκες οκτώ στους 10 Αϊτινούς θα μπορούσαν να ενημερωθούν εγκαίρως για κάποιον επικείμενο τυφώνα. Μετά τον σεισμό όμως το ποσοστό έπεσε στο 20%, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. «Είναι επομένως σημαντικό να βρούμε νέους τρόπους για την πληροφόρησή τους», πρόσθεσε.

Αμερικανοί μετεωρολόγοι προέβλεψαν τον περασμένο μήνα ότι φέτος είναι αυξημένη η πιθανότητα να πλήξουν την Καραϊβική ένας ή περισσότεροι μεγάλοι τυφώνες, επισημαίνοντας πόσο ευάλωτη είναι η Αϊτή.

Από το σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους καταστράφηκε και η έδρα της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας, στο Πορτ-ο-Πρενς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή