Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η πρόταση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη για την τοποθέτηση του Νίκου Βασιλάκου, στη θέση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, λευκό ψήφισαν ΝΔ και ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρόν.
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές του, ο κ. Βασιλάκος τόνισε ότι οι τρεις βασικοί άξονες τους οποίους θα ακολουθήσει είναι: Διαφάνεια, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα.
Εστίασε δε στην «πράσινη ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας ότι «μια πράσινη ΔΕΗ» θα δημιουργήσει 14.000 νέες θέσεις εργασίας.
Υποστήριξε ακόμη ότι πρέπει η χώρα μας «ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, να εκμεταλλευτεί άμεσα το μεγαλύτερο και απίστευτο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει: Την ηλιακή και αιολική ενέργεια».
Όπως εξήγησε, «πέρα από επενδύσεις που μπορεί να φέρει η αξιοποίηση τους, αν ιδρυθούν μονάδες παραγωγής, ιδιαίτερα αιολικής ενέργειας, θα δώσει πολύ ψωμί».
Ερωτηθείς σχετικά με το ποιος θα πληρώσει το κόστος της «πράσινης ανάπτυξης», αναγνώρισε ότι κατανέμεται στους καταναλωτές μέσα από το ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που πληρώνουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ και είναι 30 λεπτά στις 1000 κιλοβατόρες.
Σε ερώτηση για το αν πρέπει να αυξηθεί το ειδικό τέλος, ο κ. Βασιλάκος σημείωσε ότι όσο αυξάνει η διείσδυση της «πράσινης ανάπτυξης» τόσο θα αυξάνεται και το κόστος χειρισμού δικτύων.
Εκτίμησε μάλιστα ότι θα χρειαστεί η αύξηση του ειδικού τέλους των ΑΠΕ περίπου 2,5 με 3 ευρώ από το 2011 με 2013, πρώτον γιατί οι τιμές των καυσίμων έμειναν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα και δεύτερο γιατί επιβάλλεται με τη λογική ο ρυπαίνων πληρώνει.
Ο κ. Βασιλάκος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προσωπικό του στοίχημα αποτελεί η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών με πολύ συγκεκριμένα μέτρα και μέσα από τη διαφάνεια των τιμολογίων, όπως η πρόταση για φτηνό κοινωνικό, οικιακό τιμολόγιο.
Επιπλέον, ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ επεσήμανε την ανάγκη ενός εθνικού σχεδιασμού με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη σταδιακή ομαλοποίηση και άρση των στρεβλώσεων που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το καθεστώς αδειοδότησης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ