Γ. Παπανδρέου: Mήνυμα στον Μπαράκ Ομπάμα από την Ευρώπη

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 23:09
A- A A+

«Είμαι στην Ουάσιγκτον για να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ομπάμα μεταφέροντάς του ένα μήνυμα από την Ευρώπη: Οι προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι δεν είναι μόνο ελληνικές ή ευρωπαϊκές. Είναι και αμερικανικές και όλοι μαζί πρέπει να βρούμε μία λύση», αναφέρει ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «International Herald Tribune».

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε αποκάλυψε μεγάλα ελαττώματα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα», σημείωνει ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «καιροσκόποι χρηματιστές ανέβασαν τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα σε ύψη- ρεκόρ»

«Κάποιοι από αυτούς τους καιροσκόπους κερδίζουν περιουσίες στοιχηματίζοντας στη δύσκολη φάση που διέρχεται το έθνος μας. Αρκετές άλλες χώρες αντιμετωπίζουν ανάλογα ελλείμματα και ανάλογους κινδύνους», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου.

Αναφέρει ακόμη ότι «η περίπτωση της Ελλάδας δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Αποτελεί μία ακόμα έκφανση ενός χρεοκοπημένου συστήματος οικονομικών ρυθμίσεων και ληστρικών συμπεριφορών που έχει απλωθεί από την Wall Street σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, για την οποία τον λογαριασμό τον πλήρωσαν οι φορολογούμενοι, και η επίπονη ύφεση που ακολούθησε, μας ανάγκασαν να επανεξετάσουμε πολλά πράγματα που τα θεωρούσαμε ως δεδομένα», εξηγεί ο Πρωθυπουργός.

Υποστηρίζει δε ότι «χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό και μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών», καθώς «εάν αφήσουμε», όπως αναφέρει, »τις δυνάμεις της αγοράς να υπαγορεύσουν τους όρους, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η εύθραυστη οικονομική μας ανάρρωση θα αποτύχει».

Γι΄ αυτούς τους λόγους, όπως εξηγεί, »αρκετοί από τους συντρόφους μου ευρωπαίους ηγέτες και εγώ ξεκινάμε μία αποφασιστική προσπάθεια για να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης».

«Πρέπει», συνεχίζει ο κ. Παπανδρέου, «να δημιουργήσουμε και να επιβάλουμε τώρα καθαρούς κανόνες που θα θέσουν υπό έλεγχο την άμετρη δύναμη των αγορών επί των εθνικών μας οικονομιών και του κοινού μας νομίσματος - όχι για το καλό της Ελλάδας, αλλά για το καλό της Ευρώπης».

Σημειώνει, ωστόσο, ότι «πολλοί Ευρωπαίοι είναι διστακτικοί, φοβούνται για το μέλλον ακριβώς τη στιγμή που οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν τόλμη. Αν έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, θα συνεχίσουμε να προχωράμε, όχι μόνο στις κρίσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις αλλά σε μία πλήρη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Εάν ο φόβος επικρατήσει, θα δούμε την επιστροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής στην εθνική εσωστρέφεια. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τραγική προδοσία των θυσιών και των ελπίδων του παρελθόντος».

Υπογραμμίζει δε ότι «οι ανούσιες υποσχέσεις και οι στείρες αντιπαραθέσεις αναφορικά με τις παγκόσμιες μεταρρυθμίσεις δεν θα κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν τους κερδοσκόπους που έχουν πλουτίσει τη στιγμή που απλοί πολίτες χάνουν τις δουλειές, τα σπίτια και τις συντάξεις τους»

«Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις παγκοσμίως θα πρέπει να εγκαθιδρύσουν μία νέα παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική, τόσο τολμηρή όσο και το Bretton Woods, τόσο τολμηρή όπως και η δημιουργία της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης. Και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα. Μόνο έτσι θα χτίσουμε μία νέα αυτοπεποίθηση και δικαιοσύνη την οποία οι πολίτες μας μπορούν να εμπιστευτούν, και η οποία θα αποτρέψει κάθε νέα κρίση να μετατραπεί σε επιδημία», καταλήγει ο Πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή