Βατοπέδι: Κατάθεση του οικονομικού διαχειριστή της Μονής

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 00:25
A- A A+

«Η Μονή Βατοπαιδίου, δεν έπρεπε να ενδώσει στις πολιτικές πιέσεις και να προχωρήσει στις ανταλλαγές» ανέφερε ενώπιον της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο οικονομικός της διαχειριστής, Αθως Κοιρανίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κοιρανίδη, η πρωτοβουλία για ανταλλαγή της λίμνης Βισθωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων με οικόπεδα ανά την Ελλάδα, δεν υπήρξε δική της πρωτοβουλία - τουλάχιστον «αυτό μου είπαν οι πατέρες».

Εξάλλου, ο κ. Κοιρανίδης, εμφανίστηκε ως ένας επιχειρηματίας, με στενή πνευματική σχέση με τη Μονή Βατοπαιδίου, για την οποία δέχθηκε να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του, προτείνοντας στη Μονή, την συνεργασία με τον όμιλο Πάπιστα.

Μετά την έκρηξη του σκανδάλου, ο ίδιος θεωρεί πως έχει ζημιώσει τη Μονή με τις επιλογές του, χωρίς ωστόσο η τελευταία να τον απομακρύνει.

Ενδιαφέρον προκάλεσε και η αναφορά του κ. Κοιρανίδη για το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, το οποίο πουλήθηκε σε κοινοπραξία επιχειρηματιών αντί 50 εκατ. ευρώ, αν και η Μονή το είχε ζητήσει από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, προκειμένου να στεγάσει κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα.

«Την πώληση την αποφάσισαν οι πατέρες, μετά από συμβουλή ειδικών τους οποίους συμβουλεύτηκε» ανέφερε.

Ποιοι ήταν αυτοί; «Ούτε τους είδα καμία φορά, ούτε ξέρω ονόματα, ούτε ασχολήθηκα. Οι αγοραστές πάντως, συμβουλεύτηκαν τους δικούς τους εμπειρογνώμονες, που είδαν το ακίνητο και έκαναν και κάποιες μελέτες για το τι θα στοίχιζε η επιδιόρθωσή του», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Κοιρανίδης επέμεινε πως το λογιστήριο των Βατοπαιδινών βρίσκεται εντός της Μονής Βατοπαιδίου και πως δεν υπάρχει κανένα άλλο.

Στην επιτροπή κατέθεσε και ο επιχειρηματίας Αθ. Πάπιστας, ο οποίος υποστήριξε πως αποτελεί θύμα του σκανδάλου.

Ο κ. Πάπιστας υπογράμμισε πως η στέγαση τριών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη σε ακίνητα του ιδίου, δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς τα τρία αυτά συμβόλαια, συνήφθησαν ένα χρόνο πριν την συμμετοχή της Μονής στον Όμιλο, συντελώντας σε κέρδη που δεν ξεπερνούν το 1% των εσόδων του.

Αν και ο ίδιος νοιώθει θύμα του σκανδάλου του Βατοπεδίου, ο επιχειρηματίας δεν στρέφεται δικαστικά εναντίον της Μονής, αλλά δηλώνει πως «περιμένει να δει τι θα γίνει με την Εξεταστική Επιτροπή και να δώσει κάποιος λύσεις».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή