Εγκαινιάστηκε το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 00:33
A- A A+

Εγκαινιάστηκε σήμερα το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Το Ίδρυμα ήταν «ένα όνειρό ζωής» δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο σκηνοθέτης των ταινιών «Ζορμπάς» και «Στέλλα» μεταφραστής, ηθοποιός, παραγωγός και ποιητής Μιχάλης Κακογιάννης.

Τόνισε δε ότι η σημασία του Ιδρύματος έγκειται στο ότι «θα μπορούν οι νέοι να βρίσκουν μια συνέχεια της δικής μου προσφοράς».

Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε το ίδρυμα ως μια «νέα εστία πολιτισμού» για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι με τη δημιουργία του Ιδρύματος «γεννιούνται νέες προσδοκίες και όνειρα για την καλλιτεχνική δημιουργία».

Με τη σειρά του ο κ. Χριστόφιας αφού εξέφρασε και αυτός αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας τόνισε ότι το όνομα «Μιχάλης Κακογιάννης»" σημαίνει αγάπη και πάθος για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εξήρε δε την προσωπικότητα και το έργο του «κορυφαίου καλλιτέχνη και σκηνοθέτη παγκόσμιας εμβέλειας» και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Κυπρίων, γιατί κατάφερε να εκφράσει διεθνώς τον πόνο και την αγωνία των Κυπρίων μέσα από ταινίες όπως η «Αττίλας 74».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε στο πρόσωπο του κ. Παπούλια τον ελληνικό λαό για τη στήριξή του στον αγώνα της Κύπρου.

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού, χαιρετισμό εκφώνησε η Υπουργός Παιδείας και δια βίου Μάθησης ¶ννα Διαμαντοπούλου η οποία τόνισε ότι ο Μ. Κακογιάννης «ό,τι έκανε υπερέβαινε τα ελληνικά σύνορα και το έκανε παγκόσμιο».

«Ο πολιτισμός είναι το ατομικό όπλο» ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου επισημαίνοντας ότι στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αναβαθμίσει την παιδεία με το «Νέο Σχολείο», βασική προτεραιότητα είναι ο πολιτισμός και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το Ίδρυμα θα είναι ένας «πολύτιμος συνεργάτης» σε αυτή την προσπάθεια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς