Τόγκο: Δακρυγόνα και συλλήψεις στη Λομέ

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 09:14
A- A A+

Γ Χρήση δακρυγόνων έκαναν μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας στη Λομέ την πρωτεύουσα του Τόγκο στη Δυτική Αφρική, για να διαλύσουν μερικές εκατοντάδες οπαδούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας χθες Τρίτη - στις οποίες ο πρόεδρος Φόρε Γκνασινγκμπέ κέρδισε δεύτερη θητεία. Αναφέρθηκαν τουλάχιστον 11 συλλήψεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει να υπάρξει μαζική κινητοποίηση, αλλά οι αρχές απαγόρευσαν την πραγματοποίησή της. Μόλις μερικές εκατοντάδες νεαροί διαδήλωσαν, υπό το Ζαν Πιερ Φαμπρ της Ενωσης των Δυνάμεων για την Αλλαγή (UFC). Ο Φαμπρ δηλώνει ότι είναι ο νικητής των εκλογών και δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, που χαρακτήρισε προϊόν νοθείας.

Παρά τη διαπίστωση παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι σε ορισμένους ψηφοφόρους είχε δοθεί ρύζι για να ψηφίσουν τον Γκνασινγκμπέ την περασμένη Πέμπτη, δεν έχει αποκαλυφθεί ευρείας κλίμακας νοθεία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Γκνασινγκμπέ έλαβε 1,24 εκατ. ψήφους, έναντι σχεδόν 692.000 για το Φαμπρ.

Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται πιθανό το ξέσπασμα νέων πολύνεκρων επεισοδίων βίας, όπως εκείνα που μαίνονταν επί ημέρες μετά τη νίκη του Γκνασινγκμπέ το 2005, όταν το UFC είχε και πάλι καταγγείλει ότι του «έκλεψαν» τη νίκη.

Οι διεθνείς παρατηρητές είχαν υποστηρίξει τις καταγγελίες του κόμματος το 2005, επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξαν πολλές παρατυπίες στη βιαστικά διοργανωθείσα διαδικασία, μετά τον θάνατο του πατέρα του Γκνασινγκμπέ, ο οποίος κυβέρνησε το Τόγκο επί 38 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή