Ισραηλινός Τύπος: Τορπιλίζονται οι σχέσεις με τον αμερικανό φίλο

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 14:18
A- A A+

Επικριτική είναι σήμερα η στάση των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέναντι στις ΗΠΑ, με αφορμή και την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ιερουσαλήμ.

«Η κυβέρνηση Νετανιάχου "τορπιλίζει" τις καθοριστικής σημασίας σχέσεις με τον αμερικανό σύμμαχο, μετά το πράσινο φως στα σχέδια εποικισμού», αναφέρεται σε δημοσίευμα, ενώ ισραηλινός αρθρογράφος κάνει λόγο για «κατά πρόσωπο φτύσιμο» του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Ο Μπάιντεν ήρθε για να προσπαθήσει να αμβλύνει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και το Λευκό Οίκο, να άρει τις αμφιβολίες και να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και εμείς τον χάσαμε, αυτόν που ήταν στην Ουάσινγκτον ο πιο στενός φίλος του Νετανιάχου», γράφει η εφημερίδα Μααρίβ, κάνοντας λόγο στην πρώτη της σελίδα για ισραηλινο-αμερικανική δυσαρέσκεια.

Ο Σιμόν Σίφερ, ένας από τους κυριότερους αρθρογράφους της εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ, όταν ρωτήθηκε από το ισραηλινό ραδιόφωνο, μίλησε για «φτύσιμο κατά πρόσωπο» του Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη σε μια προσπάθεια επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν είναι σε θέση να διεξαγάγει έναν πραγματικό διάλογο με τους Αμερικανούς. Ο Μπάιντεν ήρθε για να εκφράσει τη στήριξή του στο Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και η επίσκεψή του τορπιλίστηκε», επισήμανε ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με τη Γεντιότ Αχρονότ, ο Μπάιντεν εξέτασε το ενδεχόμενο να ακυρώσει τη συμμετοχή του μαζί με τη σύζυγό του σε δείπνο που παρέθετε το ζεύγος Νετανιάχου στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία χθες Τρίτη στην Ιερουσαλήμ.

Το ζεύγος Μπάιντεν έφθασε με τουλάχιστον μια ώρα καθυστέρηση στο δείπνο, μια κίνηση που «στη γλώσσα της διπλωματίας αποκαλείται αγένεια», γράφει η Μααρίβ.

«Ερασιτεχνισμός, ολιγωρία, ίσως ακόμη και κυνισμός εξηγούν πώς μια σοβαρή κρίση μπόρεσε να αναδυθεί, προκαλώντας τη δυσφορία του πρωθυπουργού και καταστρέφοντας την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν», γράφει η Γεντιότ.

«Ο Νετανιάχου αν και εξήγησε στον φιλοξενούμενό του ότι δεν γνώριζε πως το εποικιστικό σχέδιο θα ανακοινωνόταν, οι Αμερικανοί νομίζουν ότι η ανακοίνωση αυτή δεν είναι συμπτωματική», συμπληρώνει.

Το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την Τρίτη την ανέγερση 1.600 νέων κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στα κατεχόμενα εδάφη όπου οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος.

Για την εφημερίδα Ισραέλ Χαγιόμ, που στηρίζει τις θέσεις του Νετανιάχου, «ουδεμία πρόθεση υπήρχε για να προκληθεί δυσαρέσκεια στον Μπάιντεν».

Η αριστερή εφημερίδα Χααρέτζ κάνει λόγο για «ένα χαστούκι που αντηχεί σε όλο τον κόσμο», με αφορμή την καταδίκη από τον Μπάιντεν του εποικιστικού σχεδίου.

«Το πραγματικό πρόβλημα δε είναι ότι ο Νετανιάχου επιδιώκει καβγάδες με τον καλύτερο φίλο του Ισραήλ αλλά ότι δεν κυβερνά ή ότι δεν θέλει να κυβερνήσει στην Ιερουσαλήμ», συμπληρώνεται στο δημοσίευμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή