Ν.Δ. : Η πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2002 13:37
A- A A+

Μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τη Νέα Δημοκρατία έγινε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του στη Ρηγίλλης, ενώ προγραμματίστηκαν οι επόμενες κινήσεις τους.

Αύριο ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τους 17 νέους νομάρχες που εξελέγησαν με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο, την Πέμπτη θα συναντηθεί με τους δημάρχους των πρωτευουσών νομών και του λεκανοπεδίου και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ηδη έχει σχηματιστεί επιτροπή αξιολόγησης του αποτελέσματος στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι κύριοι Τζαννετάκης, Μεϊμαράκης και Σουφλιάς ώστε να διαπιστωθεί που υπήρξαν προβλήματα και τι λάθη έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και στις επιλογές των προσώπων καθώς και οι όποιες οργανωτικές αδυναμίες ενώ η Ρηγίλλης εξετάζει τρόπους για να «συμμορφωθούν» όσοι στήριξαν αντάρτικα ψηφοδέλτια στις νομαρχίες που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί από τη Νέα Δημοκρατία, όπως η Χαλκιδική, η Εύβοια, η Φλώρινα και η Πέλλα.

Σε κάθε περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ικανοποιημένο αφού πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει για αύξηση του αριθμού των νομαρχιών (συνολικά κέρδισε 30) και των πρωτευουσών των νομών όπου η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 32 και το ΠΑΣΟΚ 20, έναντι 24 της Νέας Δημοκρατίας το 1998 και 23 του ΠΑΣΟΚ πριν από τέσσερα χρόνια. Ακόμη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Νέα Δημοκρατία στην Κρήτη κέρδισε τρεις από τις τέσσερις πρωτεύουσες νομών, ενώ στη Β' Αθηνών τριπλασίασε την επιρροή της σε δήμους αφού από οκτώ κέρδισε 24.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Θοδωρής Ρουσσόπουλος ύστερα από τη σύσκεψη τόνισε ότι οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν ευκρινές και σαφές μήνυμα καταδίκης της πόλωσης και του διχασμού αλλά και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Ο κ.Ρουσσόπουλος είπε ότι οι ιδέες της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν κυρίαρχο ρεύμα σημειώνοντας ότι διαμορφώνεται μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που κοιτάζει μπροστά, δείχνοντας εμπιστοσύνης στους νέους ανθρώπους. Επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η κυριαρχη πολιτική δύναμη του τόπου, πως δεν θριαμβολογεί ούτε εφησυχάζει και πως θα διαβάσει και θα ερμηνεύσει με παρρησία και σοβαρότητα τα πολιτικά αποτελέσματα των εκλογών.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχε θέσει το κόμμα, πως η Νέα Δημοκρατία διευρύνει τα ερείσματά της στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και πως θα αξιοποιήσει όλα τα στελέχη σημειώνοντας ότι είναι κυρίαρχη πολιτική δύναμη είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς τόνισε ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και πως η Νέα Δημοκρατία αν και δεν θριαμβολογεί πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ιστορία της. Ο λαός, είπε ο κ.Σουφλιάς, έστειλε μήνυμα στην αποτυχημένη κυβέρνηση η οποία ελπίζουμε στο λίγο καιρό που της απομένει να κάνει κάτι.

Ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει χρέος να ανταποδώσει το μήνυμα, ενώ σε ερώτηση αν θα αξιοποιηθεί ο κ. Τζαννετάκος, είπε : «Αφήστε τον άνθρωπο να ξεκουραστεί».

Ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι κατέρρευσαν τα προπαγανδιστικά τερτίπια του ΠΑΣΟΚ και ο αγροτικός και εργατικός κόσμος γύρισαν την πλάτη στο κυβερνών κόμμα. Σήμερα, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, είναι μέρα χαράς, αισιοδοξίας και δουλειάς.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι οι αριθμοί αναδεικνύουν την ετυμηγορία του λαού που δεν θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση υποχείριο της κυβέρνησης και δεν μπορεί να δεχθεί μια κυβέρνηση που κάνει ζημιά στον τόπο.

Ο κ. Δημήτρης Σιούφας επισήμανε ότι όπου ήταν υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θριάμβευσαν (Ντόρα Μπακογιάννη, Θανάσης Χειμάρας και Παναγιώτης Ψωμιάδης), ενώ αντιθέτως όπου ήταν υποψήφιοι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος με εξαίρεση το Ηράκλειο της Κρήτης, απέτυχαν παταγωδώς.

Πάντως, πολλά στελέχη θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές σε επίπεδο οργάνωσης σχεδιασμού και επικοινωνίας, ώστε η Νέα Δημοκρατία να δώσει χωρίς προβλήματα τη μάχη των εθνικών εκλογών και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο κ. Βύρων Πολύδωρας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η επαγγελματική συνεργασία που έχει ο επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να συνεχιστεί, αλλά, όπως σημειώνουν άλλα στελέχη, η ηγεσία του κόμματος ουδέποτε λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή