Παρατείνονται μέχρι τις 15/5 οι εργασίες της Εξεταστικής για το Βατοπέδιο

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 21:50
A- A A+

Την παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας μέχρι τις 15 Μαΐου αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Μανώλης Μπετενιώτης, διαβιβάστηκε στην Επιτροπή το αρχείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά την υπόθεση.

Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσε και ο Δ. Πελέκης, συμβολαιογράφος στην ανταλλαγή του ολυμπιακού ακινήτου και πατέρας της Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη, ο οποίος διαβεβαίωσε πως «τα συμβόλαια είναι απολύτως νόμιμα», παρότι (στην περίπτωση του δάσους της Ουρανούπολης) εμπεριέχουν λανθασμένους χαρακτηρισμούς.

Ζητήθηκε δε από τον κ. Πελέκη να δώσει διευκρινίσεις για μία επιστολή που απέστειλε στην πρώην βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Φεβρωνία Πατριανάκου, σχετικά με παρατηρήσεις της τελευταίας εναντίον του, κατά την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή.

Στην επιστολή, ο κ. Πελέκης έκανε λόγο για «στοχοποίησή του» για μια «πολιτική που εφάρμοσαν με ενθουσιασμό και καμάρι οι υπουργοί κ.κ. Δούκας, Μπασιάκος και Κοντός», ενώ άφηνε και υπαινιγμούς του είδους «ξέρω καλά τι έχει συμβεί».

Στην κατάθεσή του, ο κ. Πελέκης ανέφερε πως η επιστολή γράφηκε εν θερμώ, αν και εστάλη έξι μήνες αργότερα απαράλλαχτη.

Την άποψή του υπέρ της βασιμότητας των αξιώσεων της Μονής Βατοπαιδίου επί της λίμνης Βισθωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων, εξέφρασε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Ιωάννης Κονιδάρης.

Ο κ. Κονιδάρης υποστήριξε ότι η Μονή Βατοπαιδίου «έχει χρηστές ελπίδες να δικαιωθεί» στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια, προσφεύγουσα για το καθεστώς της Βισθωνίδας, επικαλούμενη τίτλους κυριότητας (σιγίλια και χρυσόβουλα) που εκδόθηκαν από τις αρχές του Βυζαντίου και επικυρώθηκαν από τις κατοπινές εξουσίες μέχρι την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή