Ανθρωπος - Μηχανές: Σημειώσατε Χ

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2002 15:06

A- A A+

Ο πρωταθλητής κόσμου στο σκάκι, Βλαντιμίρ Κράμνικ, κέρδισε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου το έπαθλο των 700.000 δολαρίων που πρόσφερε ο βασιλιάς Χαμάντ του Μπαχρέιν, επειδή έφερε ισοπαλία στην όγδοη παρτίδα σκακιού με αντίπαλο τον πανίσχυρο γερμανικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, Deep Fritz.

Η επίδοση του 27χρονου Κράμνικ ήταν κατά πολύ ανώτερη από εκείνη του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή, Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος ηττήθηκε το 1997 στη Νέα Υόρκη από τον Deep Blue, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή της ΙΒΜ.

Υπάρχουν πάντως δύο σημαντικές διαφορές σε σχέση με τον αγώνα που έδωσε ο Κασπάροφ. Ο Κράμνικ είχε το δικαίωμα να εξασκηθεί με τον αντίπαλό του Deep Fritz πριν βρεθούν αντιμέτωποι στη σκακιέρα, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει ο Κασπάροφ.

Από την άλλη μεριά, οι άνθρωποι της ΙΒΜ είχαν το δικαίωμα να προγραμματίζουν τον Deep Blue μετά από κάθε παιχνίδι, κάτι που δεν επιτρέπεται τώρα.

Ο Κράμνικ δήλωσε ότι χρειάστηκε αρκετές εβδομάδες προετοιμασίας και μελέτης, ώστε να μάθει στο «στιλ» παιχνιδιού και τον «τρόπο σκέψης» ενός προγράμματος ικανού να επεξεργάζεται 3,5 εκατομμύρια κινήσεις το δευτερόλεπτο.

«Πριν από λίγα χρόνια, εάν είχα να αντιμετωπίσω ένα πρόγραμμα θα είχα πραγματικά μεγάλο πλεονέκτημα. Οχι όμως τώρα, όχι εδώ» παραδέχθηκε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, και εναπόθεσε τις ελπίδες του στην τύχη.

«Για να είμαι ειλικρινής, χρειάζεται πλέον τύχη. Το πρόγραμμα δεν νιώθει καμία πίεση και ασφαλώς έχει το πλεονέκτημα στον ψυχολογικό τομέα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή