Πρωτόκολλο αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδος - Αλβανίας

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 15:46
UPD:15:49
A- A A+

Πρωτόκολλο αστυνομικής συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα η Ελλάδα και η Αλβανία κατά την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στα Τίρανα.

Το Πρωτόκολλο προβλέπει τη δημιουργία βάσης δεδομένων για κοινή χρήση από τις δύο πλευρές, την ανταλλαγή πληροφοριών, την οργάνωση κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων, τη διασυνοριακή συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα προσφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας.

«Ανοίγουμε σήμερα ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο χώρο των σωμάτων ασφαλείας για την περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής μας, ώστε να την κάνουμε πιο ασφαλή», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανο υπουργό Εσωτερικών Λουλζίμ Μπάσα.

Από την πλευρά του ο Αλβανός υπουργός ευχαρίστησε για τη στήριξη της Αθήνας στη διαδικασία κατάργησης των θεωρήσεων βίζας για τους Αλβανούς πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ, καθώς και για το νόμο περί ιθαγένειας που, όπως είπε, θα προσφέρει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στους Αλβανούς μετανάστες να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία κατάργησης των θεωρήσεων για τους Αλβανούς πολίτες και την ιδέα των «ανοιχτών συνόρων», υπό αυστηρούς ελέγχους, διευκρίνισε με τη σειρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ώστε -όπως τόνισε- το άνοιγμα των συνόρων να απομονώσει τα εγκληματικά στοιχεία και τα παράνομα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία στο ζήτημα της καταπολέμησης του ξεπλύματος "μαύρου" χρήματος και των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τα ποσοστά συμμετοχής Αλβανών στο σύνολο των εγκλημάτων που διαπράττονται από αλλοδαπούς στην Ελλάδα, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε:

«Υπάρχει, όντως, μια μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας από τους ξένους στην Ελλάδα και το ποσοστό συμμετοχής του αλβανικού στοιχείου έχει αυξηθεί σε σημαντικό επίπεδο, εφόσον αποτελεί και ένα μεγάλο μέρος του αριθμού των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα όμως με τον υπουργό, το ανησυχητικό είναι ότι το κοινό έγκλημα έχει εξελιχθεί σε οργανωμένο έγκλημα, στο οποίο δεν συμμετέχουν απλοί Αλβανοί μετανάστες, αλλά στοιχεία οργανωμένων κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία. «Αυτά τα φαινόμενα προσπαθούμε να εξοντώσουμε», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, στην ελληνική πρεσβεία, στα Τίρανα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή