Σε περίπου ένα μήνα η κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 19:49
A- A A+

Σε περίπου ένα μήνα, όχι πριν το Πάσχα, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

Αν και όλες οι σχετικές πληροφορίες αναγράφονται στη ιστοσελίδα της πρεσβείας (http://athens.usembassy.gov), οι προξενικές αρχές των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τόνισαν ότι ήδη δέχονται εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές ερωτήσεις από Έλληνες πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε ο Αμερικανός Γενικός Πρόξενος Μάθιου ΜαΚίβερ, οι Έλληνες ταξιδιώτες που θα θελήσουν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ για διάστημα έως και 90 ημέρες θα πρέπει μέσω του διαδικτύου (και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα https://esta.cbp.dhs.gov) να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στο λεγόμενο Ηλεκτρονικό Σύστημα για την Ταξιδιωτική ¶δεια (ESTA), όπως αυτά αναγράφονται στο νέο βιομετρικό διαβατήριό τους - έκδοση μετά τις 26.08.2006.

Περιληπτικά:

- Η αίτηση μέσω ESTA πρέπει να υποβληθεί τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρηση του ταξιδιώτη.

- Η έγκριση μέσω ESTA (ισχύει για 2 χρόνια) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια. Για επαγγελματικούς σκοπούς ισχύει μόνο για δραστηριότητα από την οποία δεν προκύπτει αμοιβή. Δηλαδή, καλλιτέχνες ή δημοσιογράφοι θα πρέπει να συνεχίζουν να εκδίδουν τη σχετική βίζα.

- Κάτοχοι διαβατηρίων που έχουν ήδη εκδώσει έγκυρη Β1/Β2 βίζα δεν χρειάζονται να πραγματοποιήσουν νέα αίτηση μέσω ESTA.

Αξιωματούχοι της Αμερικανικής πρεσβείας επίσης τόνισαν ότι περιμένουν τα ποσοστά έγκρισης των αιτήσεων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος θα αγγίξουν το 97%, με το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά εγκρίσεις σε εκκρεμότητα. Τέτοιες καθυστερήσεις θα αφορούν κυρίως θέματα ταυτοπροσωπίας, π.χ. για πολύ συνηθισμένα ονοματεπώνυμα.

Επιπλέον, σε αντίθεση με το μέχρι πρότινος καθεστώς της βίζας, η αίτηση μέσω ESTA είναι ακόμη δωρεάν, αν και ο κ. ΜαΚήβερ είπε ότι ενδέχεται να επιβληθεί μια "περιορισμένη" χρέωση στο εγγύς μέλλον, αλλά σίγουρα όχι άνω των 50 δολαρίων.

Τέλος, υπάλληλοι της Αμερικανικής προξενικής αρχής θα συνεργάζονται με τις Ελληνικές τελωνιακές αρχές και τις αεροπορικές εταιρείες κατά τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου μέτρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή