¶νοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 23:45
A- A A+

Με την ταινία ντοκιμαντέρ του Δανού Κάσπαρ Αστρουπ Σρένερ με τίτλο «Η εφεύρεση του δόκτορα Νάκαματς» άνοιξε σήμερα η αυλαία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, για 12η συνεχή χρονιά.

Παρόντες στην τελετή έναρξης ήταν οι υφυπουργοί Θεοδώρα Τζάκρη και Σπύρος Βούγιας αλλά και ο σκηνοθέτης και πρώην πρόεδρος του φεστιβάλ Κινηματογράφου Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Στο φετινό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαρτίου, θα προβληθούν 189 ελληνικές και ξένες ταινίες στο πλαίσιο των ενοτήτων «Οψεις του κόσμου», «Καταγραφή της μνήμης», «Πορτρέτα - Ανθρώπινες διαδρομές», «Μικρές αφηγήσεις», «Μουσική» καθώς και «Πλανήτης σε κίνδυνο», «Ιστορίες του Αιγαίου», «Αφρικανικές ιστορίες», ενώ ειδικά φέτος θα προβληθούν ταινίες στο πλαίσιο αφιερωμάτων στον Πολωνό κινηματογραφιστή Κριστόφ Κισλόφσκι και τον Ολλανδό - «πατέρα του ντοκιμαντέρ» Γιόρις Ιβενς, τον Πολωνό δημιουργό του ντοκιμαντέρ Αντρέι Φίντικ και το σύγχρονο πολωνικό ντοκιμαντέρ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ακόμη η προβολή τριών ταινιών (από την Τσεχία, τις ΗΠΑ και τη Δανία) που αναφέρονται στην «άγνωστη» χώρα των 23 εκατομμυρίων ψυχών- τη Βόρειο Κορέα που ζει τις τελευταίες δεκαετίες σε ιδιότυπο πολιτικό καθεστώς.

Οι προβολές του 12ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ άρχισαν σήμερα και πραγματοποιούνται στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» και τέσσερις αίθουσες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς