Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση τα έκανε μούσκεμα

Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010 13:34
UPD:14/03/2010 15:02
A- A A+

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, αλλά και αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της ΝΔ, έκανε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματός του στη Χαλκίδα.

«Τα έκανε μούσκεμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αντί να προσπαθήσει να βρει λύσεις στα προβλήματα που κυρίως η ίδια δημιούργησε, ρίχνει όλο το φταίξιμο στη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Αναγνώρισε ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ διέπραξε σφάλματα, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν έφτασε η ΝΔ το έλλειμμα στο 12,7%» και ότι «τα στοιχεία από το Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι τα 2/3 της υστέρησης εσόδων για το 2009 έγιναν μόνο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο».

Είπε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ματαίωσε εισπρακτικά μέτρα, ενέγραψε δαπάνες που δεν είχαν προϋπολογιστεί, μετέθεσε έσοδα για την επόμενη χρονιά και ανέβασε το έλλειμμα όσο ήθελε.

Αυτοκριτική

Κάνοντας αυτοκριτική, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι η ΝΔ έχει ευθύνη γιατί δεν άλλαξε το σύστημα ΠΑΣΟΚ που κληρονόμησε. Εχει ευθύνη η ΝΔ, ανέφερε, για την ήπια προσαρμογή των πρώτων τριών χρόνων της διακυβέρνησής της, που ήταν πολύ ήπια και δεν ήταν προσαρμογή.

«Η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν διαχρονικά ένα μοντέλο το οποίο στηρίχθηκε σε παροχές από δανεικά και σε αναδιανομή πελατειακών σχέσεων των κομμάτων στο κράτος και του κράτους στην κοινωνία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε:

«Η Νέα Δημοκρατία όταν ήλθε στη διακυβέρνηση το 2004, αντί να το αλλάξει το διαχειρίστηκε! Αυτή ήταν η ουσία της «ήπιας προσαρμογής». Κι είναι αλήθεια ότι κάποιοι δικοί μας συμβιβάστηκαν με το μοντέλο αυτό, ενώ είχαν εκλεγεί με την υπόσχεση να το αλλάξουν».

«Η ΝΔ δεν διστάζει να κάνει την αυτοκριτική της. Κάνουμε και θα κάνουμε όπου και όσο χρειαστεί την αυτοκάθαρσή μας», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

«Η κυβέρνηση άργησε απελπιστικά»

Υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη λήψης μέτρων τόνωσης της αγοράς, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι προειδοποίησε το ΠΑΣΟΚ πως «αν δεν παρθούν μέτρα τόνωσης, θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα περιστολής».

«Την προειδοποιήσαμε να πάρει μέτρα - «ανάσες» για την αγορά, μέτρα τόνωσης της οικονομίας, για να αποδώσουν και τα εισπρακτικά της μέτρα», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση, τελικά, πήρε τα μέτρα που της ζητήσαμε να… αποφύγει!», είπε και τόνισε: «Και σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, άργησε κι απελπιστικά!».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε τέλος πως «αν δεν ληφθούν τα μέτρα που έχει ανάγκη η Οικονομία για να ανασάνει, θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα περικοπών που δεν τα αντέχει η Οικονομία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή