Ισραηλινός Τύπος: Σε «ανοικτή κρίση» με την Ουάσιγκτον

Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010 10:46
A- A A+

Έντονη ανησυχία για την «ανοικτή κρίση» με την Ουάσιγκτον, μετά την ανακοίνωση σχεδίου εποικισμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ενώ ο αμερικανός αντιπρόεδρος πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ισραήλ, εκφράζεται στο σημερινό ισραηλινό Τύπο.

«Η εδώ και πολύ καιρό αναμενόμενη κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, από τότε που ανέλαβε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τα καθήκοντά του, τελικά ξέσπασε», επισημαίνει η εφημερίδα Haaretz.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «έφτασε η ώρα της αλήθειας για τον Νετανιάχου που θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στις ιδεολογικές του πεποιθήσεις και τη συμμαχία του με την αριστερά και στην ανάγκη να διατηρήσει την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών».

Για το σύνολο του ισραηλινού Τύπου η στήριξη αυτή είναι πιο σημαντική, αφού το Ισραήλ βασίζεται στην Ουάσινγκτον για να τερματιστεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Η κρίση ανάμεσα στην κυβέρνηση Ομπάμα και στην ισραηλινή κυβέρνηση είναι η σοβαρότερη τα τελευταία δέκα χρόνια», γράφει η Maariv, που δημοσιεύει σκίτσο στο οποίο απεικονίζεται ο αμερικανός πρόεδρος να σιγοβράζει σε μια χύτρα τον Νετανιάχου.

Η Maariv επισημαίνει πως η αντίδραση του Νετανιάχου στις αμερικανικές επικρίσεις «δείχνει τον πανικό του» και χθες το βράδυ είχε επείγουσα συνάντηση με τους επτά πιο κοντινούς του υπουργούς με θέμα τη σύσταση επιτροπής για την αποφυγή και άλλων τέτοιων διπλωματικών επεισοδίων.

Για την Yediot Aharonot, πρόκειται για ένα πραγματικό «τελεσίγραφο» από την πλευρά των Αμερικανών για το πάγωμα των εποικισμών, αφού το Ισραήλ «έφτυσε καταπρόσωπο» τον βασικό του σύμμαχο.

Η εφημερίδα Israil Hayom, που διανέμεται δωρεάν και πρόσκειται στον Νετανιάχου διαβεβαιώνει από την πλευρά της ότι «το Ισραήλ πήρε μαθήματα από την υπόθεση αυτή», αν και κρίνει "υπερβολική" την αμερικανική αντίδραση.

Στις 9 Μαρτίου το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε το πράσινο φως για την οικοδόμηση 1.600 κατοικιών εβραίων εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή