Κυρώσεις κατά του Ιράν ζητά η Α. Μέρκελ

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 18:41
A- A A+

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο, όπως ανέφερε, απέρριψε όλες τις προσφορές της διεθνούς κοινότητας, τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ.

«Έχουμε φτάσει πλέον στο στάδιο όπου πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις κατά του Ιράν, γιατί το Ιράν δεν αποδέχτηκε τις εποικοδομητικές προσφορές που του έχουμε κάνει, και τις μάλλον απορρίψει», δήλωσε η κ. Μέρκελ μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι.

Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι η ΕΕ είναι στο εξής έτοιμη να τις δικές της ενισχυμένες κυρώσεις κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ελλείψει συμφωνίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπου η Κίνα εξακολουθεί να είναι πολύ διστακτική.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, υπάρχει συνολική συναίνεση για μονομερείς ευρωπαϊκές κυρώσεις, εάν κριθεί απαραίτητο, με στόχο την οικονομία, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, και τη χορήγηση βίζας σε ορισμένα άτομα, και όχι τον πληθυσμό της χώρας.

Αλλά «πρέπει πρώτα να αφιερώσουμε την ενέργεια και το χρόνο μας για να εξασφαλίσουμε ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και εργαζόμαστε γι' αυτό», σημείωσε.

Εξάλλου, η κ. Μέρκελ επέκρινε έντονα την απόφαση του Ισραήλ να κατασκευάσει 1.600 εβραϊκές κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάνοντας λόγο για σοβαρό πλήγμα στις προοπτικές του διαλόγου μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ.

«Ελπίζω ότι στο μέλλον τα μηνύματα που αποστέλλονται από το Ισραήλ θα είναι εποικοδομητικά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό» για να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ θα ξαναρχίσουν.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή