«Επίσημη απάντηση» για τον εποικισμό αναμένουν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 20:58
A- A A+

To Iσραήλ «είναι και θα παραμείνει ένας στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι τη στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες αφότου αποφασίστηκε από το Ισραήλ να αναγερθούν εβραϊκά σπίτια στην αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Κρόουλι πάντως ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν «μια επίσημη απάντηση» από το Ισραήλ σχετικά με τις νέες κατασκευές οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ανακοίνωση για τον εβραϊκό οικισμό έγινε την περασμένη εβδομάδα όταν βρισκόταν εκεί ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, γεγονός που προκάλεσε διπλωματική θύελλα μεταξύ των δύο χωρών. Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέκριναν με πολύ σκληρούς όρους το ισραηλινό σχέδιο αλλά και τη στιγμή που επέλεξε να το ανακοινώσει.

Την Παρασκευή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον κ. Νετανιάχου καταδίκασε την ισραηλινή τακτική χαρακτηρίζοντάς την «βαθύτατα αρνητική» έναντι της Ουάσινγκτον.

Μετά από τις διάφορες αρνητικές δηλώσεις η έχουσα μεγάλη επιρροή Αμερικανο-ισραηλινή Επιτροπή ΔημόσιωνΥποθέσεων (AIPAC) ζήτησε από τον πρόεδρο Ομπάμα «να πάρει άμεσα μέτρα για να μειωθεί η ένταση με το εβραϊκό κράτος».

Ο κ. Νετανιάχου πάντως ατάραχος από την διεθνή κριτική απάντησε σήμερα ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει τις κατασκευές» στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή