Αρνητικά τα αποτελέσματα για τις λιαστές ντομάτες από την Τουρκία

Προειδοποίηση Ε.Ε. για μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α από το συγκεκριμένο προϊόν
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 09:24
A- A A+

Αρνητικά για την ύπαρξη ιού ηπατίτιδας Α είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγματοληψιών που διενεργούνται σε όλη την επικράτεια της χώρας στα φορτία λιαστής ντομάτας προέλευσης Τουρκίας.

Παρά τα αρνητικά ευρήματα, έχουν δεσμευτεί προληπτικά και στην εσωτερική αγορά περίπου 52 τόνοι τομάτας, ενώ σημαντικός αριθμός δειγμάτων έχει σταλεί για εργαστηριακές αναλύσεις.

Στις 10 Μαρτίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δέσμευσε στο τελωνείο της Λάρισας φορτίο 630 κιλών αποξηραμένης τομάτας προέλευσης Τουρκίας με προμηθευτή την εταιρεία "ALONIA".

Στις 12 Μαρτίου 2010 δόθηκε εντολή για δέσμευση, φορτίου 20 τόνων αποξηραμένης τομάτας προέλευσης Τουρκίας με προμηθευτή την εταιρεία SARDES LTD.

Επίσης τις 15 Μαρτίου 2010 δόθηκε εντολή για δέσμευση φορτίου 4.5 τόνων του προϊόντος, επίσης προέλευσης Τουρκίας, με προμηθευτή την εταιρεία GENCERLER GIDA SAN στη Δράμα.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις καθώς και η διενέργεια δειγματοληψιών, τόσο στα εισαγόμενα φορτία αποξηραμένης τομάτας όσο και σε όσα έχουν διακινηθεί στη χώρα μας τα έτη 2009-10 από όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες-προμηθευτές της Τουρκίας, πραγματοποιούνται επειδή έπειτα από ενημέρωση μέσω του Συστήμαοτς Έγκαιρης Προειδοποίησης της Ε.Ε. (RASFF) για μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α από το συγκεκριμένο προϊόν.

Σύμφωνα με το μήνυμα, στη Γαλλία καθώς και σε άλλες χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων η Ελβετία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Βέλγιο και Ιταλία, παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας Α που αποδίδεται σε κατανάλωση τροφίμων που περιείχαν αποξηραμένες τομάτες, οι οποίες είχαν παραχθεί από την τουρκική εταιρεία "ALONIA" και είχαν εισαχθεί και διακινηθεί από την εταιρεία "SOBREVAL" στη Γαλλία.

Τέλος, όπως διευκρινίζει το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας διαπιστώθηκε ότι τα κρούσματα ηπατίτιδας Α για τον χειμώνα που πέρασε είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, ενώ δεν έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα ηπατίτιδας Α το οποίο να σχετίζεται με κατανάλωση τροφίμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή