Υπονομεύει τα ζωτικά του συμφέροντα

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 16:38

A- A A+

«Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινά συμφέροντα, αλλά εμείς θα δράσουμε με βάση τα ζωτικά συμφέροντα του ισραηλινού κράτους», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

Εχουν βέβαια και οι Ηνωμένες Πολιτείες «ζωτικά συμφέροντα», σημειώνει ο Ρότζερ Κόεν στην «Χέραλντ Τρίμπιουν». Και τα συμφέροντα αυτά περιλαμβάνουν τη λύση των δύο κρατών, μια λύση που υποχωρεί όσο επεκτείνονται οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Οχθη.

Η ειρήνη αποτελεί ένα ζωτικό αμερικανικό συμφέρον για πολλούς λόγους. Ενας από αυτούς είναι η εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας του Ισραήλ. Ενας άλλος, ακόμη ουσιαστικότερος, είναι ότι ο πόλεμος βοηθά τους εξτρεμιστές να στρατολογούν εθελοντές, οι οποίοι σκοτώνουν νέους Αμερικανούς.

Αυτές οι σκέψεις είναι απλές. Παρά ταύτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν την τελευταία δεκαετία τους Ισραηλινούς να επεκτείνουν τους οικισμούς τους, ενισχύοντάς τους με 28,9 δισ. δολάρια. Με άλλα λόγια, ο στρατηγικός στόχος των Αμερικανών να υπάρξουν δύο κράτη που θα ζουν ειρηνικά το ένα δίπλα στο άλλο υπονομεύεται από την ίδια τους τη διπλωματική πολιτική.

Όλα αυτά, όμως, μπορεί να αλλάξουν μετά την τελευταία επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, του ανθρώπου που έχει πει ότι «δεν χρειάζεται να είσαι Εβραίος για να είσαι Σιωνιστής». Το Ισραήλ ευχαρίστησε τον αμερικανό αντιπρόεδρο για την αταλάντευτη υποστήριξή του προς το Ισραήλ, ανακοινώνοντας την κατασκευή άλλων 1.600 διαμερισμάτων για Εβραίους στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έγινε έξαλλος. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι η Χίλαρι Κλίντον κατακεραύνωνε επί 43 λεπτά τον Νετανιάχου και ότι ο Ντέιβιντ Αξελροντ μίλησε για «πρόκληση», «προσβολή» και ένα «πολύ, πολύ καταστροφικό βήμα». Στρατηγικός στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η επαναπροσέγγιση με τον μουσουλμανικό κόσμο προκειμένου να απομονωθούν οι τρομοκράτες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί όμως όταν υιοθετείς τη διαρκή προσάρτηση παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ. Δεν μπορείς να συνάψεις στενότερους δεσμούς με τους μουσουλμάνους όταν είσαι έρμαιο των Σεφαρδιτών Ορθοδόξων που διοικούν το υπουργείο Εσωτερικών και ανακοίνωσαν την κατασκευή των νέων οικισμών.

Η ισραηλινή Δεξιά, είτε είναι θρησκευτική είτε κοσμική, δεν θέλει μια ειρήνη που να περιλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Ο Ρότζερ Κόεν είχε τις προάλλες γεύμα με τον Ρον Νάχμαν, τον δήμαρχο του Αριελ, ενός από τους μεγαλύτερους οικισμούς της Δυτικής Οχθης. Κι εκείνος του δήλωσε ανοιχτά ότι «δεν μπορεί να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος» κι ότι «το Ισραήλ και η Ιορδανία πρέπει να μοιραστούν τη γη». Αν μη τι άλλο, ήταν ειλικρινής.

Ανάλογη ειλικρίνεια θα περίμενε κανείς κι από τον Νετανιάχου. Τα «ζωτικά συμφέροντα του ισραηλινού κράτους» περιλαμβάνουν άραγε τη συνέχιση του εποικισμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ και την προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Οχθης; Το να ζητά συγγνώμη δεν είναι αρκετό. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να ακυρώσει το σχέδιο για την κατασκευή των 1.600 διαμερισμάτων. Και να φροντίσει να γνωρίζει στο εξής τι κάνουν τα μέλη της κυβέρνησής του.

Η στιγμή είναι κομβική, τονίζει ο αμερικανός αρθρογράφος. Από την άποψη αυτή, η επίσκεψη του Μπάιντεν ήταν σωτήρια, αφού έφερε στο προσκήνιο τα «ζωτικά συμφέροντα» της Αμερικής. Η εφημερίδα Μααρίβ κυκλοφόρησε με ένα πρωτοσέλιδο σκίτσο που έδειχνε τον Ομπάμα να μαγειρεύει τον Νετανιάχου σε μια κατσαρόλα. Ο στόχος του σκίτσου ήταν να δείξει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών διέρχονται κρίση. Η ίδια η εικόνα όμως -ένας μαύρος να μαγειρεύει ένα λευκό- αποτέλεσε και μια ένδειξη για το πώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει τους επικριτές του. Και υπονομεύει έτσι τα ζωτικά του συμφέροντα.

Πηγή: International Herald Tribune, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή