Ερντογάν: Φήμες τα περί κατασκευής πυρηνικών όπλων από το Ιράν

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 23:28
A- A A+

Φήμες χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις προθέσεις που αποδίδονται στο Ιράν, ότι θέλει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη έχει το φυσικό δικαίωμα να φέρει σε πέρας ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Είναι μόνο φήμες» όταν λένε ότι «το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο κ. Ερντογάν στο BBC, λίγο πριν τη διεξαγωγή συνομιλιών στο Λονδίνο με το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

«Νομίζω ότι το Ιράν έχει το πιο φυσικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για πολιτικούς σκοπούς», πρόσθεσε.

Εκτίμησε δε ότι οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικό όπλο δεν «είναι σε θέση να στραφούν προς μια άλλη χώρα και να πουν: "Ω, δεν είστε σε θέση να κατασκευάσετε πυρηνικά όπλα"».

«Πάρτε το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα. Γιατί οι άλλες χώρες δεν ζητούν από το Ισραήλ να απαλλαγεί από τα πυρηνικά του όπλα, αλλά το κάνουν με το Ιράν;» διερετώθηκε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του, ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι ονειρεύεται ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και τόνισε ότι υποστηρίζει τη διπλωματία με την Τεχεράνη.

«Λέμε πάντα σε όλους τους φίλους μας ότι δεν θέλουμε να δούμε πυρηνικά όπλα στην περιοχή μας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στη σημασία της διπλωματικής λύσης».

Αν μια νέα δέσμη κυρώσεων εξεταστεί ως ενδεχόμενο, «θα δούμε (τι θα κάνουμε), αλλά θα έλεγα ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε (...) είναι να βρούμε μια διπλωματική λύση», επεσήμανε.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή