Βουλή: Διαξιφισμοί για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 00:35
A- A A+

Εν μέσω σφοδρών αντεγκλήσεων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επί της ουσίας των ρυθμίσεων και επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας που έθεσε η ΝΔ σε διάταξη του νομοσχεδίου για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων και τη σύσταση Ειδικού Συμβουλίου επιλογής τους (ΕΙΣΕΠ) και στην τροπολογία που αφορά στον Πρωθυπουργό.

Η προσθήκη - τροπολογία δίνει στον Πρωθυπουργό τη δυνατότητα -σε περιστάσεις κατεπείγουσες, αλλά και όταν το θέμα είναι μείζονος για το εθνικό συμφέρον σημασίας- να αναθέτει απευθείας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα εκπόνηση μελετών ή την παροχή υπηρεσιών (έως του ποσού των 193.000 ευρώ), να συνιστά επιτροπές και ομάδες εργασίας για την μελέτη, αξιολόγηση και διατύπωση προτάσεων.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε, προηγήθηκαν ωστόσο διαξιφισμοί μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Εκ μέρους της ΝΔ οι κ.κ. Αποστολάκος και Τζαβάρας ανέπτυξαν το σκεπτικό περί αντισυνταγματικότητας για την παρ. 4 του άρθρου 103 σύμφωνα με το οποίο - ενώ για υπηρεσιακές μεταβολές πρέπει να προηγηθεί απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου που κατά τα δύο τρίτα πρέπει να αποτελείται από δημοσίους υπαλλήλους - δεν υπηρετείται η συνταγματική επιταγή καθώς στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο που συστήνεται απαρτίζεται από μέλη του ΑΣΕΠ και βοηθό Συνήγορο του Πολίτη.

Της συνταγματικότητας της ρύθμισης υπεραμύνθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος, αφού επικαλέστηκε την επιστημονική έκθεση της Βουλής και της θετικής γνωμοδότησης του ΣτΕ για το νομοσχέδιο, επεσήμανε το ρόλο του πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο επιλαμβάνεται στα θέματα παύσης και υποβιβασμού των υπαλλήλων οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Για «προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης» που πρέπει να βρει ένα τέλος έκανε λόγο ο κ. Ραγκούσης μιλώντας επί της τροπολογίας και επικαλέστηκε όχι απλώς το νόμο του '85 αλλά και διάταξη νόμου του 2004 σύμφωνα με την οποία όχι ο Πρωθυπουργός αλλά ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης είχε αντίστοιχες αρμοδιότητες και του δίνονταν παρόμοιες δυνατότητες.

Κατά του σκεπτικού της ΝΔ για αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας τάχθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης, παρότι επί της ουσίας της την έκρινε «μη δημοκρατική».

Εναντίον της αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας τοποθετήθηκε και ο ΛΑΟΣ, με τον πρόεδρό του Γιώργο Καρατζαφέρη να τονίζει και επί της ουσίας της ρύθμισης ότι σε ώρες έκτακτης ανάγκης που διέρχεται ο τόπος, ο πρωθυπουργός πρέπει να διαθέτει τα εργαλεία που απαιτούνται για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Ζήτησε ωστόσο να αποφασιστεί ποια επιτροπή θα τον ελέγχει.

Για «πλήγμα» στη νομιμότητα, στη Βουλή και στην διαφάνεια μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ, Γρ. Αποστολάκος επισημαίνοντας πως η μεταβατική περίοδος προβλέπεται για να «βολέψει η κυβέρνηση τους δικούς της», ενώ ανέφερε ότι κρύβεται πίσω από την μοριοδότηση υποβιβάζοντας τις απαιτήσεις του κράτους και «γαια πυρί μειχθήτω».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θέλει την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας να συνενώνεται όχι στη βάση του πολιτικού κομματικού σχηματισμού και των κομματικών προτιμήσεων, αλλά στη βάση των κριτηρίων της ευρωενωσιακής στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή των αντεργατικών κριτηρίων και της κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή