Τσάι και διαμαρτυρία ή καφές και συμπάθεια;

Ακτιβισμός με ροφήματα
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 16:27

A- A A+

Το ραντεβού για το Coffee Party δόθηκε το Σάββατο 13 Μαρτίου στο καφέ Java Monkey, στο Ντέκατουρ της Τζόρτζια. Hταν ένα από τα 375 ραντεβού της πρώτης εθνικής ημέρας των Coffee Parties στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κίνημα ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν η σκηνοθέτις Αναμπελ Παρκ απηύθυνε στο Facebook ένα μήνυμα αντίστασης στην υποταγή των μέσων ενημέρωσης στη Σάρα Πέιλιν (πρώην υποψήφια για την αντιπροεδρία με τους Ρεπουμπλικανούς) και τους ομοϊδεάτες της. «Ας ιδρύσουμε ένα Coffee Party», έγραψε. «Ας ξεκινήσουμε έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο μεταξύ μας».

Η πρωτοβουλία της Παρκ, που εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού γερουσιαστή της Βιρτζίνια Τζιμ Ουεμπ, βρήκε αμέσως απήχηση. Το σύνθημά της ήταν «Ξυπνήστε!» Και το κοινό στο οποίο απευθύνθηκε ήταν όλοι εκείνοι που αναζητούν «θετικές λύσεις» στα προβλήματα της Αμερικής.

Το όνομα του κινήματος αποτελεί σαφή αναφορά στο συντηρητικό κίνημα Tea Party, όπου μετέχει ένα μέρος της βάσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Είμαστε εξ ορισμού μια εναλλακτική λύση στο Tea Party», λέει ο Σόλντεν Ντίμερ, βετεράνος του Βιετνάμ. Για την οργανώτρια της συνάντησης στο Ντέκατουρ όμως, μια μαύρη από την Ατλάντα που έχει πέντε παιδιά και λέγεται Στέισι Χόπκινς, δεν είναι μόνο αυτό. «Θέλουμε να προωθήσουμε την ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα όλοι μαζί, όχι απλώς να αντιταχθούμε στο Tea Party», τονίζει. «Θέλουμε να δώσουμε το λόγο στο λαό, ώστε να ξεπεραστούν η οργή και ο φόβος».

Στο Java Monkey, η ατμόσφαιρα θύμιζε Μπέρκλεϊ της δεκαετίας του '70. Η Στέισι περίμενε γύρω στα 75 άτομα. Εμφανίστηκαν πάνω από 100. Αφού τους άκουσε, τους χώρισε σε ομάδες και τους μοίρασε χρωματιστά κραγιόνια για να γράψουν τις ιδέες τους σε μεγάλα χαρτόνια. Υστερα από μισή ώρα, ο καθένας έδειξε το αποτέλεσμα στους άλλους. Αυτό που κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις έγραφε: «Το Coffee Party θέλει την επιστροφή στην εργασία, τα ίσα δικαιώματα, την υγεία για όλους, την ειρήνη, τα τίμια μέσα ενημέρωσης, τις ελεύθερες εκλογές, την οικονομία για το λαό». Ένα άλλο έγραφε: «Ολοι οι Αμερικανοί αξίζουν».

Από αυτή τη χαρούμενη ατμόσφαιρα «βγήκαν» δύο δυνατές ιδέες. Η μία είναι να βοηθηθεί η κυβέρνηση. «Ως Αφροαμερικανίδα, ήξερα ότι ο Ομπάμα θα βρισκόταν πολύ γρήγορα μόνος», λέει η Στέισι. «Η κυβέρνησή μας έχει παραλύσει και πρέπει να κινητοποιηθούμε, ιδίως στον τομέα της απασχόλησης», συμπληρώνει ο Αλαν Ντίνιμ, καθηγητής του πιάνου.

Η δεύτερη ιδέα είναι ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα. «Οταν η Δεξιά χάνει, ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει την "πραγματική Αμερική"», υπογραμμίζει ο Ρόμπερτ ΝτιΧάαν, συνταξιούχος καθηγητής βιολογίας. «Οι κοινοβουλευτικοί κανόνες, όμως, την ευνοούν. Μέχρι να αλλάξουν, πρέπει να κινητοποιηθούμε για να ακουστεί η φωνή μας».

Η Στέισι εντάχθηκε στο Coffee Party όταν διαπίστωσε πώς μια μειοψηφία σαμποτάρισε τη μεταρρύθμιση της υγείας. «Πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας και τα λόμπι», λέει η Μπρουκ Χολτ, που είναι άνεργη. «Το σύστημα αυτό είναι εναντίον του λαού».

Το Coffee Party του Ντέκατουρ μεταδόθηκε απευθείας από το κοινωνικό δίκτυο Internet USTream. Το επόμενο εθνικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 27 Μαρτίου. Κι ύστερα θα έλθει η δύσκολη φάση της πορείας προς την Ουάσινγκτον, για το «Καφέ του Κονγκρέσου», που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Απριλίου.

Πηγή: Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή