Γ. Παπανδρέου: Ζητάμε πολιτική και όχι οικονομική στήριξη

Δεν απέκλεισε προσφυγή στο ΔΝΤ
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 10:22
UPD:16:56

A- A A+

«Δείχνουμε τη δέσμευσή μας για να προστατεύσουμε τη σταθερότητα του ευρώ», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά πως η Ελλάδα δεν ζητά από την ΕΕ οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη.

«Δεν ζητάμε βοήθεια, δεν είμαστε αήθης χώρα, δεν ζητάμε χρήματα από τους φορολογούμενους άλλων λαών, ζητάμε ισχυρή πολιτική στήριξη για να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Aνοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε την επιλογή του ΔΝΤ, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε αυτό. Η Ελλάδα προτιμάει μια λύση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μια προσφυγή για οικονομική βοήθεια στο ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε επίσης πως «εδώ έγκειται ο ρόλος της ΕΕ, η οποία μπορεί να πει ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ΔΝΤ ή αλλιώς η Ελλάδα έχει την επιλογή να προσφύγει σε αυτό». Επανέλαβε ακόμα σε όλους τους τόνους την προτίμηση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκές λύσεις.

Στήριξη για δανεισμό με χαμηλά επιτόκια

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Επιπλέον, κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει δράση, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την καταστροφολογία. «Είμαστε και πολιτική και νομισματική ένωση και αυτό σημαίνει βαθύτερες και πιο ουσιαστικές δεσμεύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

«Πρέπει να δανειζόμαστε με φυσιολογικά επιτόκια, όπως αυτά που δανείζονται οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε: «Θα πρέπει να αναγκάσουμε τις αγορές να ανταποκριθούν με θετικό τρόπο, έστω και πιεστικά».

«Αν εξακολουθήσουμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια δεν μπορούμε να μειώσουμε το χρέος μας, το υψηλό κόστος δανεισμού υπονομεύει τόσο τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση όσο και τις προοπτικές ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

«Τολμηρά έκτακτα μέτρα»

REUTERS

Αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι η κυβέρνηση ζητά από το λαό να δεχθεί μειώσεις μισθών και εμφανίστηκε ανήσυχος πως «αυτές οι θυσίες μπορούν να χαθούν λόγω της κερδοσκοπίας». «Για αυτό λέμε ας συνεργαστούμε, ώστε να μην έχουμε πιο αργή οικονομική ανάκαμψη».

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ωστόσο πως παρά τη λήψη μέτρων που θα δώσουν άμεσα αποτελέσματα, «οι κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν τόσο γρήγορα, εν μία νυκτί». «Παίρνουμε άμεσα μέτρα αλλά για βαθύτερες αλλαγές χρειαζόμαστε χρόνο», συμπλήρωσε.

Έκανε επίσης λόγο για τολμηρές μεταρρυθμίσεις που έχουν τη στήριξη του λαού και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να προβεί σε νέες αλλαγές. «Θα αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο, η οικονομία μας θα ανθίσει», είπε.

«Δεν αναζητώ αποδιοπομπαίο τράγο, δεν προσπαθώ να ρίξω τις ευθύνες σε κάποιον άλλο, είναι δική μας ευθύνη να διορθώσουμε λάθη, είναι παράδοξο πως η μοίρα μας κρίνεται από τις ίδιες δυνάμεις των οίκων αξιολόγησης, που δεν αναγνώρισαν τα λάθη του παγκοσμίου συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Απαντώντας τέλος, σε ερώτηση ευρωβουλευτή, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η τιμωρία και η αποκοπή μιας χώρας από την ευρωζώνη θα σήμαινε και αποτυχία της ΕΕ.

ΥΠΟΙΚ: Οι κόποι του λαού δεν θα πάνε χαμένοι

«Αναζητούμε την αξιοπιστία μας, ο δρόμος όμως είναι μακρύς και χρειαζόμαστε δουλειά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά το διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στη διάρκεια της συνάντησής τους.

Διάλογος Κ. Παπούλια - Γ. Παπακωνσταντίνου

Διάλογος Κ. Παπούλια - Γ. Παπακωνσταντίνου

«Οι κόποι του λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένοι», πρόσθεσε και τόνισε ότι στόχος είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στην κοινωνία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι τα πράγματα εξομαλύνονται. «Η Ελλάδα φάνηκε ότι μπορεί να κάνει πράγματα που δεν είχε κάνει εδώ και χρόνια» κατέληξε.

ΕΕ: «Λογικό» να μην αποκλείει η Ελλάδα το ΔΝΤ

Το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δεν αποκλείει καμία εναλλακτική λύση είναι «φυσιολογικό, λογικό και προσεκτικό», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες όλες οι λύσεις παραμένουν στο τραπέζι των επιλογών, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν είπε ότι είναι φυσιολογικό, ο κ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός και πολιτικός υπεύθυνος για τις τύχες της χώρας του, να μην αποκλείει καμία εναλλακτική.

Επιπλέον εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική βούληση και να διεξαχθούν εποικοδομητικές συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σε ό,τι αφορά το πλαίσιο συντονισμένης βοήθειας προς την Ελλάδα O εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι βασική θέση της Επιτροπής είναι και παραμένει η δήλωση του Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία: «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεσμεύονται να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί».

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι –μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί– έχουν ταχθεί υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης. Αντιθέτως, αρνητική στάση κρατά η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή