ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχει ανταπόκριση στο μήνυμα φιλίας προς τα Σκόπια

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 14:19
UPD:15:14
A- A A+

Το φόβο ότι η επιφυλακτικότητα των Σκοπίων δεν θα μπορέσει να δώσει την απαραίτητη ώθηση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στέλνει «μήνυμα φιλίας και υποστήριξης στο γειτονικό λαό».

«Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερή πολιτική έναντι της ΠΓΔΜ και στέλνει ένα μήνυμα θετικό, μήνυμα φιλίας και υποστήριξης στο γειτονικό λαό, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας» δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας, εξέφρασε ωστόσο απογοήτευση, καθώς όπως είπε, «δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη δει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά».

Κάλεσε επιπλέον την κυβέρνηση Γκρούεφσκι «να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο». «Πιστεύουμε ότι μπορούμε άμεσα να οδηγηθούμε σε λύση αν υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Εκτίμησε ακόμα ότι «οι δύο λαοί μπορούν να συνεργασθούν» και συμπλήρωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει αλλαγή. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει αλλαγή, αντίθετα βλέπουμε μία επιφυλακτικότητα, η οποία φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσει να δώσει την απαραίτητη ώθηση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική του θετικού λόγου, των θετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες ελπίζουμε ότι δημιουργούν θετικότερο κλίμα στις σχέσεις μας», ξεκαθάρισε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Η θετική διάθεση από την πλευρά μας υπάρχει. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του προγράμματος του πρωθυπουργού, αλλά εάν το πρόγραμμά του το επιτρέπει και υπάρχει ευκαιρία, θα αναλάμβανε μια πρωτοβουλία για τέτοια συνάντηση, χωρίς να μπορώ να πω αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο».

«Ο πρωθυπουργός ανέλαβε άμεσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πρωτοβουλίες και επιδίωξε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, δημιουργώντας έτσι ένα θετικότερο κλίμα για έναν ειλικρινή διάλογο», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή