Πάγωμα των ισραηλινών εποικισμών ζητά το Κουαρτέτο

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 12:38
UPD:13:57
A- A A+

Το πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας ζητά από το Ισραήλ το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή που συνεδρίασε σήμερα στη Μόσχα, καταδικάζοντας την ανακοίνωση του Ισραήλ για την ανέγερση 1.600 νέων κατοικιών στη διαφιλονικούμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Το Κουαρτέτο καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να παγώσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη φυσική δημογραφική αύξηση, τη διάλυση των φυλακίων που κατασκευάστηκαν από το Μάρτιο του 2001 και την αποχή από κατεδαφίσεις και εκτοπισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ», σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης, το οποίο αναγνώσθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Η ανακοίνωση ακολούθησε τη συνεδρίαση του Κουαρτέτου, στην οποία συμμετείχαν ο κ. Μπαν, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν ¶στον.

«Υπενθυμίζοντας ότι η προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, το Κουαρτέτο υπογραμμίζει ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ αποτελεί μόνιμο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών και καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ να προχωρήσει στο σχεδιασμό νέων στεγαστικών μονάδων στην ανατολική Ιερουσαλήμ», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Μπαν Κι Μουν ανέφερε ότι το Κουαρτέτο επιδιώκει «διευθέτηση» του Μεσανατολικού μέσω διαπραγματεύσεων εντός 24 μηνών. Η διευθέτηση θα πρέπει «να θέτει τέλος στην κατοχή που ξεκίνησε το 1967 και να έχει ως αποτέλεσμα την ίδρυση ανεξάρτητου, δημοκρατικού και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο να υπάρχει εν ειρήνη και ασφάλεια στο πλευρό του Ισραήλ και των άλλων γειτόνων του», σύμφωνα με το κείμενο.

Μιλώντας εκ μέρους του Κουαρτέτου, ο κ. Μπαν εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως ως προς την ανθρωπιστική κατάσταση και τα ανθρώπινα δικαιώματα του πληθυσμού.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ουάσινγκτον είναι «σταθερές και διαρκείς», έπειτα από την τελευταία κλιμάκωση της έντασης σχετικά με την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα.

Είχε προηγηθεί χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία θεωρήθηκε σημαντική, αν και δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για το περιεχόμενό της.

«Συζήτησαν συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας ώστε να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενδεχομένως σε αυτές να περιλαμβάνονται κινήσεις καλής θέλησης από την ισραηλινή πλευρά, όπως η απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Την ικανοποίησή της για τη διακήρυξη εξέφρασε η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας και ζητούμε από το Κουαρτέτο να μετατρέψει τη διακήρυξη αυτή σε ένα μηχανισμό που θα υποχρεώνει το Ισραήλ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, κυρίως παγώνοντας κάθε εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική 'Οχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ.

«Θα θέλαμε επίσης τη δημιουργία από το Κουαρτέτο ενός συστήματος ελέγχου, ώστε να διασφαλισθεί το πάγωμα από το Ισραήλ κάθε εποικιστικής του δραστηριότητας στη Δυτική 'Οχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ», υπογράμμισε ο Ερεκάτ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή